Despre „Tegument”
“Tegument” este “romanul unui scenariu”, după cum ne anunță coperta, dar și un incitant OZN literar. Lui Radu Dinulescu îi cunosc de peste patru decenii parcursul de om de teatru, acum îl descopăr în “rolul” de scriitor explorând cu savoare o zonă aflată la frontierele dintre mai multe genuri literare și vizuale. Demersul său insolit îi va răsplăti pe toți cei care vor intra în jocul lui narativ plin de suspans si de surprize…
Matei Vișniec – scriitor
Eram obosit. Am început să citesc și, pe măsură ce avansam, m-am simțit prins în capcană. Din miez de noapte și până dimineața am trăit aventura numită ,,TEGUMENT”. A meritat!
Constantin Cotimanis – actor teatru și film
“Tu ți-ai face o parte din piept transparentă… să vezi inima cum bate? M-a tulburat profund această întrebare din carte. Și am stat ore îndelungi să mă gândesc la această perspectivă, dacă mai dorim să păstrăm misterul divin sau vrem să luăm locul lui Dumnezeu. Mistic, artă, știință. Radu Dinulescu reușește cu măiestrie să le îmbine. Și să coloreze imaginea în albastrul de Voroneț. Pigment sfințit.”
Mirela Vasadi – Blasius – jurnalist Tv
Dacă cineva mi-ar fi spus acum câțiva ani că Radu va scrie un roman, aș fi spus :”Mda. Doar atât?” Când mi-a povestit la telefon că va combina scenariul cu romanul, mi-am spus în sinea mea: ”Normal! Doar e Radu și nimic din ce face nu este previzibil sau obișnuit”. Mereu a inventat, mereu a îndrăznit. Și acum o face. Sub tegument (am scris corect cu literă mică) este o parte din ceea ce trebuie să descoperi în urma lecturii despre el și lume.
Luminița Gabriele Iordănescu – regizor TV
Am petrecut câteva ore bune acolo, printre cuvinte, transportată total, de parca tocmai vizionam un film bun! Ei bine, în “Tegument”, Radu Dinulescu și-a dezvăluit tot sufletul. Radu, mai scrie-ne!
Teodora Popa – actriță
O carte puternică prin originalitatea subiectului, ritmul alert și mesajul profund uman, transmis cu finețe și stil: oricât de puternică ar fi devierea de la normalitate și dominația banului, învinge bunul simt, respectul fata de viață și eternul sentiment al iubirii.
Olivia Costea – medic, Consul Onorific al României în Suedia
„Tegument” este o frescă fractal a lumii noastre contemporane care apelează la soluții grotești pentru a deșira corsetul, devenit prea strâmt, al imaginației și realității umane. Am văzut în „Tegument”, cu ochii minții, o fuziune perfectă, fină, între experiențe reale, dorințe născute din gânduri și vise și respectul subliminal al Dumnezeirii. Pentru mine, iubitoare de simboluri, lectura a fost un deliciu intelectual!
Tania Pecheanu-Baltă – inginer comunicații
Un melanj între prozator și dramaturg. O reverie în realitate cu ghidaj gratuit.
Lia Faur – scriitoare
Am primit spre lectură un roman captivant și provocator. Un text viu de la primul până la ultimul cuvânt al cărții, pulsând de viață și de îndrăzneală. Împletirea dintre trăirile autorului și ale personajelor poartă în esența sa o lume interioară bogată în confruntarea a trei aspecte esențiale ale vieții fiecăruia dintre noi: trecutul, prezentul și viitorul sunt la fel de importante în construcția oricărei etape temporale ori istorice, sunt elementele prin care ne analizăm, ne formăm, ne proiectăm pe noi, viețile și dorințele noastre. Așa cum fiecare dintre noi avem o parte de viață cunoscută, alta ascunsă, una obscură și una necunoscută chiar și nouă înșine, tot așa și autorul își construiește povestea de viață ( a unei perioade), pe alocuri misterioasă, purtând în pântecele ei un scenariu de film. Și deși, cadru cu cadru, rând cu rând, povestea se „transparentizează”, misterul se dezleagă, cu toate acestea rămâne de analizat opacitatea minții umane și dorința acesteia de a fi mai presus de firea omenească, de a deveni sau a lua locul Demiurgului. Până unde este dispus să meargă omul, prin faptele sale, pentru a se simți ca un dumnezeu? Ce este dispus să facă pentru a avea putere și bani? Când ajunge să se simtă fragil și ce anume îl fragilizează? Își poate accepta limitele sau nebunia și dorința de putere și bani iau locul echilibrului și nu mai contează nimic, totul se subjugă forței stăpânite de om sau celei care stăpânește omul?
Un roman proiecție a vieții ce-și poate depăși condiția doar conștientizând că sunt limite peste care nu poți trece fără a suporta consecințele îndrăznelii. O poveste ce va naște curiozitatea de a o parcurge cu nesaț până la final întrebând-te: și dincolo de scenariu, e totul adevărat?
Felicitări, Radu! Mi-a plăcut foarte mult!
Adriana Ene – jurnalist TV Trinitas, coordonator proiecte, manager Asociația Gradusart