DON QUIJOTE

Don Quijote
după Miguel de Cervantes
Versiunea scenică și regia: Ion-Ardeal Ieremia
Scenografia: Inocențiu Ieremia
Sound design și muzica originală: Horea Crișovan
Videoproiec’ie: Sebastian Hamburger
Distribuția:
Don Quijote: Alexandru Moldovan
Sancho Panza: Florin Ruicu
Teresa Panza: Camelia Ghinea
Bărbierul: Claudiu Gabor
Preotul/ Ducele: Eugen Pădureanu
Nepoata: Cezara Crețu
Menajera: Nadina Cîmpianu
Porcarul / Un Biscaian/ Gines De Pasamonte: Sorin Fruntelată
Hangiul/ Hrisostom/ Asistent: Marius Tudor
Sclav la galere / Samson: Alin Turcu
Doctorul/ Ducesa: Ana-Maria Cizler
Altisidora: Tania Ionescu
Stareța/ Emerencia: Alis Pelle
Actorii: Tania Ionescu, Nadina Cîmpianu, Cezara Crețu


Cel mai important roman spaniol a devenit spectacolul care are la bază tema visătorului. Don Quijote, pierde ușor-ușor legătura cu realitatea și se consideră unul dintre eroii cavaleri care se luptă cu giganți și salvează domnițe din romanele sale iubite. Pleacă în expediție împreună cu Sancho Panza, pe care îl consideră scutierul său și căruia îi promite drept răsplată o insulă. Aventurile Cavalerului Don Quijote și ale Scutierului său, Sancho Panza conturează astfel tema acestui spectacol, punând în lumină naivitatea personajului principal și raționamentul crud al celor pe care îi întâlnește.

„În secolul nostru în care visătorii sunt considerați, cel mai degrabă, nebuni, destinul lui Don Quijote cu siguranță ar fi arătat altfel. Încercăm să imaginăm acest personaj, privit prin ochii sticloși ai omului contemporan.” – Ion Ardeal Ieremia (regizor)

„În concepția regizorală a lui Ion-Ardeal Ieremia călătoria începe în imaginația eroului și continuă într-un ospiciu, autentic spațiu al nebuniei cronice care cuprinde întreaga lume quijotiană. În acest spațiu, sublima rătăcire a lui Don Quijote, dar și neputința acestuia sunt sancționate în
mod agresiv și cinic.” – Marian Apostol (Don Quijote, la Reșița, resita.ro)

„Mesajul complex al acestui spectacol este acela că dincolo de singurătate şi disoluţie, visul rămâne o cale de salvare a omului încă din secolul de aur și oriunde se poate afla un Don Quijote, nobilul cavaler ridicat în vremuri degenerate ca să readucă în Spania și în lume cavalerismul celor care cândva se luptau cu nedreptatea.” – Anca Bălălău (Și eu sunt Don Quijote! Radiografia unui spectacol al simţămintelor contradictorii pe care le provoacă starea lumii de astăzi, www.radioresita.ro)

Durata: 1h35′
Vârsta recomandată: +10
Data premierei: 30/31.03.2023


Skip to content