Concurs de dramaturgie – Cum vezi viitorul?

Asociația Țais și Teatrul de Vest Reșița lansează concursul de texte dramaturgice SF, în cadrul proiectului cultural „REȘIȚA_500”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național; textul câștigător va fi montat și, alături de altele două selectate, va fi tipărit într-un volum cu sprijinul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”

Premisă:

Anul 2021, pentru comunitatea reșițeană, înseamnă aniversarea a 250 de ani de la inaugurarea festivă a Industriei Siderurgice prin aprinderea primului furnal. Întregul oraș s-a format în jurul acelei prime scântei, din data de 3 Iulie 1771, iar întreaga comunitate a fost strâns legată de activitățile prelucrării metalurgice. Totodată, experiența pandemică din trecutul apropiat ne-a deschis un ochean prin care am putut privi o variantă de viitor dominată de izolare fizică, socială sau emoțională.

Cum s-a modificat societatea în ultimii 250 de ani și cum se va modela în viitor?

Ne imaginăm o societate utopică sau distopică?

Cum ne vom exprima emoțiile, cum se va desfășura un dialog, cum vom relaționa, cum vom compensa lipsurile sau dimpotrivă, cum vom profita de abundență? Vom ajunge oare să interacționăm cu entități imateriale?

Condiții:

Piesa trebuie să aibă ca temă de bază societatea reșițeană într-un viitor îndepărtat, mai exact, peste 250 de ani, luând în considerare istoria sa de 250 de ani de industrie siderurgică;

Să se adapteze unei distribuții formate din două actrițe și doi actori;

Opțional:

Să trateze tema necesității contactului uman; lume virtuală vs. lume fizică;

Să aducă în discuție condiția artistului performativ într-o astfel de societate.

Disponibilitatea ulterioară a autorului de adaptare a textului la condițiile de construcție a spectacolului;

Concursul se adresează tuturor autorilor indiferent de vârstă, experiență sau calificări profesionale.

Concurenții vor avea acces la toate materialele de care dispune Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, în vederea documentării prealabile asupra contextului. Acestea pot fi solicitate printr-un email la adresa contact@bjcs.ro

Calendar:

Data limită de înscriere: 15 Septembrie 2021

Anunțarea câștigătorilor:  21 Septembrie 2021

Construcția spectacolului: Octombrie-Noiembrie 2021

Lansarea volumului tipărit: Noiembrie 2021

Regulament:

Înscrierea se va face astfel:

Pasul 1:Textul piesei se va trimite redactat (format word sau pdf) prin e-mail, la adresa: dramaresita@gmail.com

Prima pagină trebuie să conțină titlul și motto-ul piesei. Numele sau alte date de contact ale autorului nu trebui să se regăsească în documentul piesei, în caz contrar va fi descalificat.

Pasul 2: Prin poștă, la adresa: Teatrul de Vest Reșița, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 5; autorul va trimite un plic închis în care vor fi înscrise: titlul piesei, motto-ul, numele autorului, adresă, telefon, e-mail. Pe plic, se va menționa: „Pentru concursul REȘIȚA_500 – Cum vezi viitorul?” și Motto-ul din pagina de titlu a piesei transmisă prin e-mail.

Data poștei și cea de trimitere a textelor pe mail nu poate să depășească 15 Septembrie, ora 18:00;

Nu pot fi înscrise texte care au fost publicate sau montate înainte de data limită a concursului;

În cadrul selecției se va ține cont de calitatea dramaturgică, originalitatea propunerii și relevanța față de tema concursului;

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: CASA DE CULTURĂ “GEORGE SURU” CARANSEBEȘ, BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ “PAUL IORGOVICI” CARAȘ-SEVERIN, CROSI PRODUCT SRL, FUNDAȚIA CULTURALĂ “CAMIL PETRESCU” BUCUREȘTI, REVISTA “TEATRUL AZI”

Parteneri media: BANAT FM, BANAT TV, RADIO ROMÂNIA REȘIȚA, REPER24, EXPRESSDEBANAT, ARGUMENT, RESITA.RO, JURNAL DE CARAȘ-SEVERIN

Skip to content