497

497
spectacol non-verbal de teatru fizic
Regia Farkas Tamás – Tapasztó Ernő 
(Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” Arad & Ansamblul „Tabán Táncegyüttes” Békéscsaba, Ungaria)

Spectacolul „497” este un spectacol de tip „performance” pentru teatrul de dans, prezentând calvarul a patru tineri din România folosind instrumente de dans dramatic.

Potrivit poveștii, în 1908 patru muzicieni și dansatori din Buzău, sub conducerea lui Dumitru Dan, s-au înscris la concursul mondial de drumeție lansat de Touring Club de France. Călătorii au învățat cântece și dansuri populare românești și au început să cânte la instrumente muzicale pentru a-și câștiga existența, pe parcursul drumului lor interpretând propriul tezaur folcloric. În 1910, grupul și-a început călătoria, care a durat mai bine de zece ani, purtând portul popular românesc și folosind 497 de perechi de opinci.

Creatorii au avut la dispoziție notițe, schițe și fragmente de jurnal, pentru a obține o perspectivă asupra unei călătorii provocatoare, adesea dramatice și tragice pe parcursul drumeției care a traversat continente. Drumeții au fost în captivitate, au participat la o recepție prezidențială, au avut un accident, dar s-au putut și distra în palatul unui celebru Maharaja indian, iar importanța de a urma drumul nemarcat a fost pusă sub semnul întrebării de nenumărate ori. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial și a inflației, valoarea premiului de 100.000 de franci a scăzut atât de mult, încât situația financiară a învingătorului (învingătorilor) a rămas neschimbată. Creatorii pun sub semnul întrebării rațiunea de a fi a societății de consum și a produselor globalizării.

Premii și nominalizări
2022
Premiul pentru coregrafie – Farkas Tamás
Festivalul Internațional de Teatru „ATELIER” de la Baia Mare, ediția 28
Premiul pentru muzică de scenă – Gera Gábor
Festivalul Internațional de Teatru „ATELIER” de la Baia Mare, ediția 28

Skip to content