“PORNI LUCEAFĂRUL”- PREMIERĂ LA TEATRUL DE VEST REȘIȚA

 

 

„Porni Luceafărul”, spectacol dedicat Zilei Culturii la Teatrul de Vest!

La final , aplauzele şi emoţia au încununat munca actorilor, dar şi amintirea celui ce poate fi socotit pe bună dreptate, Patriarhul limbii şi literaturii române, Mihai Eminescu.

Reşiţenii s-au bucurat de o seară minunată, de Ziua Culturii Naţionale, răspunzând invitaţiei Teatrului de Vest de a viziona premiera spectacolului „Porni Luceafărul”!Cei 4 actori au fost pătrunşi de o stare aparte, iar personajele interpretate de ei au răzbătut prin fiorul timpului în sufletele spectatorilor care au umplut sala de spectacole a Palatului Cultural!

www.radioresita.ro

 

 

Eminescu, pe scena reșițeană

u ocazia Zilei Naționale a Culturii Române, actorii Teatrului de Vest le-au pregătit reșițenilor o nouă premieră. Este Vorba despre spectacolul „Porni Luceafaru”, care îi are în prim-plan pe Mihai Eminescu, Veronica Micle, Titu Maiorescu și Ion Creangă.

Premieră la Teatrul de Vest din Reșița în cinstea poetului național al românilor

De Ziua Culturii Naționale, stabilită în aceeași zi cu data de naștere a poetului național Mihai Eminescu, Teatrul de Vest din Reșița pregătește o premieră pentru spectatorii săi.

„Porni Luceafărul” este denumirea premierei pregătită de Teatrul de Vest din Reșița pentru data de 15 ianuarie. Scenariul și regia sunt semnate de Marius Oltean, iar din distribuție fac parte actorii teatrului reșițean: Marius Tudor (Mihai Eminescu), Ana-Maria Cizler (Veronica Micle), Sorin Fruntelată (Ion Creangă) și Dan Mirea (Titu Maiorescu).

Piesa va fi pusă în scenă marți, la ora 19.

UPDATE, ora 16

Marele absent al conferinței de presă de astăzi a fost însuși regizorul Marius Oltean, care a refuzat să participe la întâlnirea cu reprezentanții mass-media. A fost prezent însă managerul Florin Ionescu, alături de actorul Marius Tudor, cel care va interpreta rolul principal al piesei. „Mihai Eminescu a avut o personalitate mai complexă. A trăit destul de agitat, a fost o personalitate care a marcat profund limba română. Nu știu dacă fără Eminescu limba română ar fi sunat la fel. Nu am putut cuprinde toată viața lui. Domnul Marius Oltean a selectat momentele importante care i-au marcat existența lui Eminescu și cred că am reușit să dăm viață acestui mare poet, să îl cunoască lumea și ca om. Omul a avut slăbiciuni, dar geniul a rămas”, spune Marius Tudor. „N-aș putea spune dacă este singurul rol pe care aș fi putut să îl joc sau dacă aș fi putut să joc alte roluri în piesa asta. Regizorul este cel care ar putea să spună”, a mai adăugat actorul care îl va interpreta pe Mihai Eminescu în piesa ce va avea premiera de Ziua Națională a Culturii.

Detalii despre piesa de marți a oferit și managerul Florin Ionescu. „Textul este bazat pe 4 întâlniri: a lui Eminescu cu Micle, apoi întâlnirea cu Creangă, cu Maiorescu, din nou Micle. Mie mi-a plăcut la text modul în care Marius Oltean a reușit să insereze în replică versul. Sunt atât de firesc inserate versurile”, a completat directorul, cel care ia în calcul ca, pe viitor, să specifice în contractele cu regizorii obligativitatea de a participa la conferințele de presă, acesta fiind primul caz în care un regizor refuză să vorbească despre piesa sa.

 

expressdebanat.ro

„Porni Luceafărul”, spectacol dedicat Zilei Culturii la Teatrul de Vest

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 16 noiembrie 2010, ca un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale.

Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

În capitala Banatului de Munte, Teatrul de Vest Reșița celebrează această importantă zi cu o premieră, “Porni Luceafărul”, de Marius Oltean.
Spectacolul punctează patru mari momente din viața omului și poetului Mihai Eminescu, încercând să aducă un omagiu Luceafărului poeziei românești prin mijloacele expresive ale artei dramatice.

Managerul Teatrului de Vest a declarat, în prima conferința de presă din 2019, că este o bucurie să înceapă acest an cu un spectacol dedicat lui Mihai Eminescu și bineînțeles a lansat invitația tuturor reșițenilor de a viziona acest spectacol, marți 15 ianuarie de la ora 19.

Din distribuție fac parte actorii Marius Tudor, Ana Maria Cizler, Dan Mirea și Sorin Fruntelată.
Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!
Poetul nostru național, Mihai Eminescu, este o conștiință de cultură deschisă către români cu aripile cerului pentru a ne închega eternitatea în slova rugăciunii rostită în viers românesc.

Anca Bica Bălălău

radioresita.ro

Viaţa lui Eminescu, pusă în scenă la Reşiţa, cu ocazia „Zilei Naţionale a Culturii“

Mâine la Reşiţa, începând cu ora 19.00, pe scena Teatrului de Vest se va juca spectacolul „Porni Luceafărul” semnat de Marius Olteanu, iar din distribuție fac parte actorii Teatrului de Vest Reşiţa, Marius Tudor (Mihai Eminescu), Ana-Maria Cizler (Veronica Micle), Sorin Fruntelată (Ion Creangă) și Dan Mirea (Titu Maiorescu).

Din păcate, regizorul a refuzat să dea detalii despre munca depusă la Reşiţa, dar aşa cum ne-am obişnuit, talentul actorilor va scoate în evidenţă faptul că la Teatrul de Vest s-a format o echipă de profesionişti care nu îşi dezamăgeşte niciodată publicul. Totuşi, managerul teatrului, Florin Ionescu a explicat că spectacolul se bazează pe cele trei întâlniri importante din viaţa lui Eminescu, cea cu Ion Creangă, Titu Maiorescu şi Veronica Micle.

Actorul Marius Tudor, cel care va interpreta rolul principal spune că spectacolul este unul inedit. „Eminescu este arhicunoscut ca poet, dar puţini ştiu detalii din viaţa personală. Cred că am reușit să dăm viață acestui mare poet, să îl cunoască lumea ca om“, a spus Marius Tudor.

Aşadar, premiera spectacolului a fost aleasă special pentru a marca aşa cum se cuvine ziua de 15 ianuarie, data de naşterea poetului naţional Mihai Eminescu (1850-1889), care în anul 2010 a fost declarată şi „Ziua Naţională a Culturii“.

Un regizor care a refuzat jurnalistii

Scris de Alexandra Gorghiu – REŞIŢA – Deşi spectacolul nu e nou decât pentru reşiţeni, regizorul Marius Oltean n-a vrut să stea de vorbă cu mass-media locală. Este vorba despre prima reprezentaţie din acest an a Teatrului de Vest, prima premieră din 2019, nu a stagiunii, realizată la Reşiţa de Marius Oltean, care semnează scenariul şi regia la spectacolul „Porni Luceafărul“.

O premieră anunţată şi pe reţelele de socializare şi pe site-ul instituţiei, aşteptată de iubitorii teatrului şi de oamenii de cultură, cu atât mai mult cu cât, fiind reper al identităţii culturale naţionale, Eminescu nu a mai fost prezentat într-un spectacol, decât sub formă de montaje literare sau recitaluri susţinute în vremuri de restrişte şi de actorii reşiţeni. Şi cum, gazdă bună, Florin Gabriel Ionescu, obişnuieşte, înainte de orice premieră sau proiect important, să ţină o conferinţă de presă cu cei care au contribuit la un eveniment al Teatrului de Vest, asta în semn de respect nu doar pentru jurnalişti, ci şi pentru public, ei bine, de astă dată, surpriză: regizorul refuză să stea de vorbă cu jurnaliştii, neonorând invitaţia de a participa la conferinţa de presă.

Directorul Teatrului reşiţean, Florin Gabriel Ionescu,explică gestul acestuia: „Cu câteva ore înainte de conferinţă, Domnia Sa m-a anunţat că nu îşi doreşte săvină, pentru că de 10 ani el nu mai are nici un dialog cu presa şi nu mai participă la conferinţele de presă. Nu-l puteam forţa, nu mi s-a mai întâmplat, personal am luat-o ca pe o ofensă, dar pe viitor am să includ în contractele cu regizorii acest aspect, şi-anume, că au obligaţia să fie prezenţi la conferinţa de presă“.

Cât despre cel care-i va da viaţă lui Mihai Eminescu, actorul Marius Tudor, acesta a declarat: „Domnul Marius Oltean a selectat momentele importante care i-au marcat existenţa lui Eminescu şi cred că am reuşit să dăm viaţă acestui mare poet, să-l cunoască lumea şi ca om, nu numai ca poet, viaţa lui marcată de anumite evenimente, mai bune sau mai tragice. Repetiţiile au decurs foarte bine, mai ales că ne cunoşteam cu regizorul de la spectacolul «Zbor deasupra unui cuib de cuci». El a crezut că eu pot interpreta acest rol“.

Din distribuţie mai fac parte Ana-Maria Cizler, Sorin Fruntelată și Dan Mirea. Spectacolul va avea loc de Ziua Culturii Naționale, marţi, 15 ianuarie, de la ora 19.00, laPalatul Cultural din Reșița.

caon.ro

Teatrul de Vest Reșița reușește o nouă „minune“: întâlnirea publicului cu Mihai Eminescu în această seară, la Palatul Cultural!

TEATRUL DE VEST REȘIȚA prezintă în această seară, de la ora 19:00 spectacolul „Porni LUCEAFĂRUL“, în regia și scenariul semnate de Marius Oltean.  Luceafărul poeziei române, Mihai Eminescu, de la cărui naștere  se împlinesc astăzi 169 de ani, va fi interpretat de actorul Marius Tudor iar Ana-Maria Cizler o va întruchipa pe cea care i-a fost muză și iubită a marelui poet național, Veronica Micle. În alte roluri Ion Creanga va fi personalizat de Sorin Fruntelată iar Titu Maiorescu va fi jucat de actorul Dan Mirea.

„Spectacolul este o premieră care se va juca la Reșița după un text scris de domnul Marius Oltean, care mie mi-a plăcut foarte mult. Am spus că merită să-l sărbătorim pe Mihai Eminescu printr-un spectacol inedit de teatru, nu doar prin poezii recitate și cântecele, cu patru personaje cunoscute, Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă și Titu Maiorescu“, a declarat managerul Teatrului de Vest din Reșița, Florin Gabriel Ionescu.

Actorul Marius Tudor care-l intepretează pe Mihai Eminescu: „la fel ca Shakespeare, de fiecare dată când îl recitești pe Eminescu, îți prezintă nuanțe pe care nu le bănuiai“

Actorul Teatrului de Vest Reșița, Marius Tudor, cel care-i va da viață pe scena Palatului Cultural poetului nepereche, a vorbit despre ceea ce înseamnă pentru el Eminescu și despre reîntâlnirea cu regizorul Marius Oltean, autorul regiei și scenariului piesei „Porni Luceafărul“:

„Nu cred că limba română de astăzi ar fi sunat la fel fără aportul liric al lui Mihai Eminescu. Tot ceea ce a urmat în poezie și proză după Eminescu a fost influențat de opera acestuia. Recunosc că din când în când mai iau o carte de poezii eminesciene în mână și de fiecare dată, ca și un Shakespeare, îți prezintă nuanțe pe care nu le bănuiam, de fiecare dată pare altceva. Prima dată tatăl meu mi-a dăruit o carte de poezii ale poetului Mihai EminescuCu siguranță prin acest spectacol nu am reușit să surprindem toate momentele din viața poetului. Ceea ce cred este că am reușit să aducem și să dăm viață acestui mare poet, pentru ca lumea să-l cunoască și ca om, nu doar ca mare poet. Pe domnul regizor Marius Oltean îl cunoșteam după „Un zbor deasupra unui cuib de cuci“ și de atunci vorbeam despre o posibilă colaborare. Mă bucur că s-a concretizat“, a declarat actorul din rolul principal Marius Tudor.

Spectacolul va avea loc de Ziua Culturii Naționale, astăzi, 15 ianuarie 2019, de la ora 19:00 la Palatul Cultural din Reșița iar publicul este așteptat la întâlnirea cu poetul aniversat și parte din versurile eminesciene recunoscute în lirica națională.

Sergiu TABAN

reper24.ro