IAACOVI SI LEIDENTAL

Teatrul de Vest Reşiţa, la Deva. „Iaacovi şi Leidental”, cel mai bun spectacol de la premieră încoace!

Autor:

MATEI MIRCIOANE

Teatrul de Vest Reşiţa a încheiat, ieri seara (18 mai 2018), Deva Performing Arts Festival 2018. Teatrul din Reşiţa a participat la festivalul devean, alături de teatre din Bucureşti, Oradea, Piteşti, Baia Mare, Turda, Târgu Jiu şi Deva. Evenimentele din cuprinsul festivalului s-au desfăşurat în perioada 12 – 18 mai, în sala Teatrului de Artă Deva, cât şi în aer liber.

Teatrul de Vest Reşiţa a participat la festival cu spectacolul „Iaacovi şi Leidental”, de Hanoch Levin, traducerea Ada-Maria Ichim, un spectacol de Mihaela Lichiardopol. Scenografia, Geta Medinschi. Muzica, Almási Gabriel şi Adrian Mardan.

Distribuţia: Călin Stanciu jr., Bogdan Spiridon, Alina Ilea.

„Iaacovi şi Leidental” prezintă povestea a doi prieteni, Itamar Iaacovi şi David Leidental. Chiar de la începutul poveştii aflăm că Iaacovi se simte prins în capacana acestei prietenii, care nu-i permite să se bucure de viaţă, care nu-i dă voie să iasă în lume, să cunoască alţi oameni. Prin urmare, Iaacovi se decide să se elibereze de povara prieteniei, jignindu-l pe Leidental, părăsidu-l. Iaacovi iese în „lumea mare” care începe chiar pe strada din faţa casei. Şi ce surprize uriaşe poate oferi strada! Ce femei interesante, ce artiste(!) circulă pe stradă, câte promisiuni, ce aventuri, câte surprize, dar şi ce dezamăgiri!

Cei trei actori, Alina Ilea, Bogdan Spiridon şi Călin Stanciu jr., au făcut, probabil, cel mai bun spectacol cu „Iaacovi şi Leidental”, de când a avut loc premiera, în data de 16 februarie 2018, la Reşiţa. Au jucat cu dezinvoltură, cu vervă, cu multiple nuanţe, au jucat cu „putere multă”! După cum, inspirat spunea poetul reşiţean, Iacob Roman, că „poezia este cuvântul cu putere multă!”, tot aşa putem spune că actorii din distribuţie au reuşit să transmită, prin cuvinte, tonuri, nuanţe, gesturi, mimică, muzică şi coregrafie, emoţii cu putere multă.

A fost un spectacol complet, despre o lume „defectă”. Nu putem spune că a fost o oglindă a lumii, ci o oglindă a unei părţi din lume. O parte care nu este în stare să iubească! În orice caz, nu cu adevărat. Avem printre personaje pe bărbatul beneficiar al unei prietenii adevărate, dar, care renunţă la acea prietenie pentru iluzia unei iubiri faţă de o femeie. În fapt, este vorba despre o atracţie sexuală, confundată cu iubirea! Avem un alt personaj, la fel de amăgit de pornirile sexuale, dar, care e dispus să se sacrifice, până la un punct, pentru a nu-şi pierde prietenul. Şi mai avem femeia-născătoare, care întinde capcane pentru a-şi îndeplini destinul sexual! La un moment dat, femeia, un fel de Venus din Willendorf, disperată că îşi pierde bărbătuşul, cu greu prins în mreje, îi prezintă acestuia oferta irezistibilă, ţâţele, fundul şi o peşteră mare! Unora, poate, li s-a părut oferta vulgară! Dar, e atâta disperare în încercarea femeii de a-şi împlini destinul, încât, nu e nimic vulgar în toată povestea, ci e o zbatere de o tristeţe fără margini. De fapt, toate acţiunile personajelor, toate încercările lor de a se salva, de a găsi un rost superior vieţii, sunt sortite eşecului şi sunt foarte, foarte, triste! Chiar dacă, de multe ori, replicile sunt hazlii. Şi, trebuie să recunoaştem că, cel puţin, pe ici pe colo, aceste personaje suntem chiar noi, spectatorii!

Probabil că spectacolul realizat sub bagheta Mihaelei Lichiardopol, prezentat la festivalul de la Deva, a fost cel mai bun „Iaacovi şi Leidental”, de la premieră, până în prezent.

Premiera „Iaacovi şi Leidental“, de la Teatrul de Vest Reșița, sau cum aleargă oamenii după fericire…

„Teatrul este mult mai fermecător, implicând mult mai mult când vezi aceste lucruri pe scenă…” (HANOCH LEVIN)

Premiera spectacolului „Iaacovi şi Leidental”, de Hanoch Levin, traducerea Ada-Maria Ichim, un spectacol de Mihaela Lichiardopol. Scenografia: Geta Medinschi. Muzica: Almasi Gabriel şi Adrian Mardan. Distribuţia: Călin Stanciu jr., Bogdan Spiridon, Alina Ilea.

Aseară, la Teatrul de Vest Reșița, o sală plină; un public cald a urmărit o veritabilă poveste de viață pusă în scenă, ingenios montată. Decor minimal, dar sugestiv, umbre și culori.

Un cuplu e format, deseori, din … trei persoane…

Am asistat la o interesantă succesiune de tablouri, fiecare cu povestea proprie, în care de fapt, te regăseai, tu sau cineva cunoscut. S-au pus întrebări, nu existențiale-filozofice, ci simple, din viață: Cum fac să-l vrăjesc pe bărbatul ăsta pe care de-abia l-am cunoscut? Cum îl fac să fie dependent de mine? Cum fac să nu mă mai plictisesc? Cum fac să nu mai fiu nefericit?

Oamenii aleargă după fericire, pentru fiecare fericirea este altceva: realizarea artistică – visul din adolescență, un bărbat care să o dorească așa cum este sau evadarea cotidiană spre „frigider” (Ruth); dragostea femeii dorite, căsnicia, ieșirea din rutina zilnică: ceaiul și jocul de domino cu singurul prieten, dorința de a-i fi superior acestuia prin ceva (Iaacovi) sau prezența zilnică a prietenului, rutina zilei, fuga de singurătate, dorința de a avea ce are celălalt (Leidental).

Fiecare personaj a început singur. Zbaterea a fost pentru a fi cu … cineva: Iaacovi cu Ruth, Leidental cu Iaacovi, Leidental cu Ruth, Ruth cu Iaacovi, Iaacovi cu Leidental….. sau chiar toți trei, pentru o vreme …. Uneori și-au pus mască sau nas roșu de clovn, alteori au privit lumea printr-o oglindă deformatoare, uneori au alergat cărând valize grele fără rost, alteori      s-au oferit pe ei înșiși, cadou. Dar au mers mai departe. Exact ca în viață.

De sfârșit, au sfârșit din nou singuri, fiecare pe un scaun, dar strigând împreună: Tot ce ai de făcut dimineața e să te trezești și să fii fericit!

S-a zâmbit, s-a râs, s-a aplaudat… s-a ridicat din sprâncene la câteva momente sau replici necenzurate… (până la urmă, spectacolul avea o limită de vârstă!!!).

Critica de teatru încadrează piesa între comediile comerciale scrise de Levin, pentru că „se concentrează pe elemente mici, reprezentative ale societății: indivizi, familii, prieteni și vecini, spațiul dramatic al acestor piese se întinde între casă, cea mai mică unitate și vecinătate. Orașul și țara nu sunt menționate.”

Hanoch Levin (18 decembrie 1943 – 18 august 1999), a fost un dramaturg israelian proeminent, director de teatru, autor și poet, cel mai bine cunoscut pentru piesele sale de teatru. Autorul era cunoscut pentru refuzul său de a da interviuri. Într-unul dintre puținele interviuri pe care le-a dat la începutul carierei sale (către Michael Handelsalz de la Radio Israel Forces Defences), el a răspuns la întrebarea „De ce scrieți în mod special pentru teatru?”: Cred că teatrul este mult mai fermecător, implicând mult mai mult când vezi aceste lucruri pe scenă. Este mult mai interesant, nu știu de ce … se vede lumea astfel formată pe scenă. Nu știu dacă materialul are o calitate diferită, sau este mai bine sau mai rău, dar în orice caz pentru mine e mai interesant.” .

Levin a murit de cancer. A continuat să lucreze chiar și în spital, aproape până la ultima sa zi, dar nu a avut timp să finalizeze realizarea piesei sale The Crybabies . În timpul vieții sale a compus 63 de piese și a regizat 22 dintre ele.

La Reșița, urmează FESTIVALUL DE TEATRU „Scena ca o stradă” – 2018, a patra ediție, în perioada 25 februarie – 4 martie. Este organizat de Asociaţia Multiculturală „Vision of Dreams”, împreună cu Teatrul de Vest Reşiţa, cu sprijinul mai multor instituții: Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin, Casa de Cultură a Sindicatelor Reșița, Asociația Reșița Română și Crucea Roșie Caraș-Severin.

Pentru că ieri, cele trei personaje, au amintit cumva reșițenilor că teatrul este o STARE DE BINE, fie cu abonament (200 lei pentru toate reprezentațiile), fie cu bilete, nu ratați piesele pe care festivalul le aduce în Reșița.

reper24.ro

PREMIERĂ timișoreană la Teatrul de Vest din Reșița!

Vineri cărășenii sunt așteptați la teatru! Cărășenii și nu numai. Piesa care va fi pusă în scenă va fi una cu actori ai Teatrului Național Timișoara.

Premiera pentru spectatorii cărăşeni care se vor afla vineri, 16 februarie, în sala Teatrului de Vest din Reșița se numeşte „Iaacovi și Leidental”, de Hanoch Levin, un spectacol muzical care nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

„Pe 16 februarie, vineri, o să avem prima producţie de când sunt eu aici, e vorba de «Iaacovi și Leidental», a lui Hanoch Levin. Levin este unul dintre cei mai mari dramaturgi contemporani, nu doar ai Israelului, ci şi ai Europei şi lumii, se joacă în toată lumea, e tradus în foarte multe limbi. Spectacolul s-a jucat cu un succes foarte mare la Teatrul Naţional, vreme de 5 ani. Într-un fel, inspirat fiind de succesul de acolo, am rugat-o pe Mihaela Lichiardopol, fosta mea colegă de institut şi de teatru şi prietenă să vină să facă spectacolul şi pentru Teatrul reşiţean. E un spectacol care se adresează tinerilor. Povestea este foarte simplă, doi prieteni foarte buni, apare o damă şi s-a terminat prietenia. Dar e o poveste frumoasă, e un musical, actorii cântă, actorii se mişcă, e un spectacol de lumină, de imagine, cu un decor aproape Lego, se transformă. E un spectacol modern, de festival”, ne-a declarat managerul Teatrului de Vest din Reșița, Florin Gabriel Ionescu, într-un interviu pentru Express de Banat.

Din distribuție fac parte: Călin Stanciu jr., Bogdan Spiridon, Alina Ilea. Cu toții sunt actori ai Teatrului Național Timișoara, la fel ca Geta Medinschi, cea care semnează scenografia.

Potrivit managerului Florin Gabriel Ionescu, până la Paște pe scena Teatrului de Vest din Reșița se vor mai juca alte 4 premiere.


expresdebanat.ro