EMIL ȘI DETECTIVII

„Emil şi detectivii”, un spectacol plăcut, dinamic, memorabil!

 

Regizoarea Baczó Tünde a montat pe scena Teatrului de Vest Reşiţa un musical, „Emil şi detectivii”, care poate fi caracterizat prin câteva cuvinte, bucurie, muzică, ritm, tinereţe! Un spectacol pentru copii, cu actori copii şi actori adulţi, dar, care i-a fermecat şi pe părinţi, astăzi, la premiera ce a avut loc la Palatul Cultural Reşiţa, cu sala arhiplină. Publicul a gustat din plin reprezentaţia, aplaudând la fiecare scenă, la fiecare respiro, fapt care nu i-a încurcat de loc pe micii şi… marii artişti, dimpotrivă, a dat şi mai multă energie spectacolului.

„Emil şi detectivii”, de Erich Kästner, este o poveste pentru adolescenţi, scrisă de autorul german în anii ’20, în care eroii principali sunt copii, iar regizoarea timişoreancă Baczó Tünde a distribuit în aceste roluri nişte copii din Reşiţa (unul din Bocşa), cu vârste între 9 şi 12 ani. Sunt şapte copii excepţionali, foarte buni la mişcare şi cu voci bune, care, împreună cu actorii Teatrului de Vest, au realizat un spectacol plăcut, dinamic, memorabil. Memorabil şi pentru faptul că spectatorul pleacă din sală, după reprezentaţie, cu temele muzicale în cap şi în inimă. Este un spectacol în care mişcarea şi muzica, animaţia, decorurile, costumele şi recuzita, recrează atmosfera anilor ’20. Şi nu numai atmosfera acelor ani, ci, mai ales, atmosfera filmelor mute din anii de la începutul secolului trecut, cu jocul actorilor foarte expresiv, „naiv de expresiv”, cu gesturi şi mimică accentuate până la burlesc, în genul filmelor cu Charlot.

În mod normal, toţi actorii merită a fi remarcaţi, şi pentru faptul că regizoarea a avut grijă să-i distribuie echilibrat în timpul şi spaţiul de joc, dându-i fiecăruia momentele sale de glorie. Probabil că facem o nedreptate, dacă vorbim aici, doar de Darius Balint, în rolul lui Emil, copilul cuminte, cu voce şi chip luminoase, de Filip Ichim, în rolul lui Gustav, golănaşul extrem de simpatic, care „se bagă” să lupte pentru o cauză dreaptă, de Paul Niţulescu, în rolul Profesorului, serios şi convingător, şi el o voce foarte bună, apoi de cele două fete, Alesia Caimac şi Teodora Firu, nişte fete foarte-foarte simpatice şi talentate. Adică, te uiţi la ele şi nu te saturi să le vezi cu câtă inteligenţă, puritate şi talent îşi joacă personajele. Dar, cum spuneam, toţi cei 7 copii au avut rolul şi rostul lor, participând şi la scene coregrafice remarcabile. De exemplu, vorbim de momentul în care Emil se află în tramvai, cu ceilalţi călători, în care mişcarea tramvaiului, opririle şi pornirile, mişcările călătorilor, devin spectacole coregrafice de o deosebită sugestivitate. Apoi, momentele în care răufăcătorul, Omul cu pălărie-Grundais, interpretat de Florin Ibraşi, este urmărit de copii, de toate personajele, totul pe o muzică dramatică şi cu o coregrafie inspirată, sunt superbe, parcă sunt chiar din legendarele filme cu Charlot! Însă, au fost mai multe astfel de scene inspirate. Mimica şi jocul actorilor reşiţeani, participarea vocală şi coregrafică, sunt de toată admiraţia!

Micile imperfecţiuni, inerente oricărui spectacol live, au fost trecute cu brio de micii şi marii actori, iar după ce spectacolul se aşază, se mai strânge, va fi de văzut şi revăzut, chiar şi ca spectacol de seară, pentru adulţi… şi copii. O secvenţă mai puţin inteligibilă, şi oricum prea lungă, a fost aceea în care trei băieţi şi cu Murdărici stau pe o bancă şi poliţistul care îi ameninţă din spate leşină de câteva ori, chiar în momentul în care se pregăteşte să se năpustească asupra lor. Însă, cum spuneam, e un spectacol curat, bine armonizat, frumos şi inteligent construit şi jucat. din care dacă se mai elimină mici momente de gol, sau acestea se acoperă cu muzică şi scene coregrafice, devine, cu siguranţă un spectacol de festival!

Să mai amintim că la finalul spectacolului, la aplauze, alături de actori, pe scenă au urcat realizatoarea spectacolului Baczó Tünde, autorul muzicii, Cári Tibor, precum şi venerabilul actor reşiţean, Zeno Balint, bunicul micului actor Darius Balint, interpretul lui Emil.

Autor:

MATEI MIRCIOANE

 

Regia şi coregrafia: Baczó Tünde

Scenografia: Baczó Tünde
Muzica originală: Cári Tibor
Video: Balázs Klári
Text cântece: Frank Ildikó
Distribuţia:
Emil Tischbein: Darius Balint
Gustav: Filip Ichim
Profesor: Paul Niţulescu
Arnold Mittenzwey: Tudor Tănasă
Murdărici: Alesia Caimac
Micul Marti: Flavian Tănasă
Pony: Teodora Firu
Grundais: Florin Ibraşi
Kästner: Marius Tudor
Doamna Tischbein: Camelia Ghinea
Bunicuţa: Roxana Olşanschi
Matuşa Martha: Ana-Maria Cizler

Emil si detectivii, din nou pe scena

Teatrul de Vest anunţă un nou spectacol al acestui musical, realizat după povestirea lui Erich Kastner. Reprezentaţia va avea loc duminică, 18 martie, de la ora 12.00 în sala de spectacole a Palatului Cultural. Musicalul este realizat după cartea pentru adolescenţi, scrisă de autorul german în anii ’20 ai secolului trecut.

În povestire este vorba despre un adolescent din provincie, Emil, care este trimis de către mama sa la bunica, mătuşa şi verişoara lui, care locuiesc la Berlin. Emil pleacă la Berlin cu trenul, având asupra sa câteva sute de mărci pe care trebuie să le dea bunicii, bani strânşi cu trudă de mama sa. În tren, Emil adoarme şi un „domn cu pălărie” îi fură banii. Emil îşi dă seama cine a fost hoţul şi porneşte în urmărirea acestuia prin Berlin. Emil se întâlneşte cu un băiat, aparent un vagabond de cartier, în realitate, un băiat cu suflet mare, care se hotărăşte să-l ajute pe Emil să-şi recupereze banii. Pentru aceasta, îi cheamă în ajutor pe prietenii lui. Astfel, gaşca de adolescenţi, printre care se află şi o fată, porneşte într-o tumultuoasă aventură, dovedind imaginaţie şi curaj. Regia, coregrafia şi scenografia sunt realizate de Tunde Baczo, muzica originală e semnată de Cari Tibor, ilustraţii video: Balazs Klari, texte cântece: Frank Ildiko.

În distribuţie: Emil Tischbein – Darius Balint; Gustav – Filip Ichim; Profesor – Paul Niţulescu; Arnold Mittenzwey – Tudor Tănasă; Murdărici – Alesia Caimac; Micul Marti – Flavian Tănasă; Pony – Teodora Firu; Grundais – Florin Ibraşi; Kastner – Marius Tudor; Doamna Tischbein – Camelia Ghinea; Bunicuţa – Roxana Olşanschi; Mătuşa Martha – Ana-Maria Cizler.

Alexandra Gorghiu

caon.ro

,,Emil Şi Detectivii” Este Un Spectacol Plin De Energie Şi Dinamism

O bijuterie, astfel poate fi caracterizat spectacolul muzical-coregrafic ,,Emil şi detectivii” a cărui premieră a avut loc duminică, la Teatrul de Vest din Reşiţa. Micii şi marii actori care au evoluat în piesa de teatru, au primit aplauze la scenă deschisă după fiecare scenă a spectacolului.
,,Emil şi detectivii” este un spectacol plin de energie şi dinamism cu o muzică care rămâne cu tine şi după ce se termină spectacolul. Regizoarea Baczó Tünde reuşeşte să pună în scenă nu doar o piesă de teatru frumoasă, ci una memorabilă, în care fiecare personaj are micul său moment de glorie. Pentru  spectacolul de la Reşiţa, regizoarea a optat pentru o viziune a filmelor mute de la începutul secolului trecut, iar atmosfera anilor 20, este păstrată până în cele mai mici detalii.

,,Emil şi detectivii” este o poveste de Erich Kästner, regia şi scenografia este semnată de Baczó Tünde, muzica de Cári Tibor, iar din distribuţie fac parte: Darius Balint, Filip Ichim, Paul Niţulescu, Tudor Tănasa, Alesia Caimac, Flavian Ţănasa, Teodora Firu, Florin Ibraşi, Marius Tudor, Camelia Ghinea, Roxana Olşanschi şi Ana-Maria Cizler

infocs.ro

Musicalul „Emil şi detectivii”- un spectacol pentru toate vârstele!

„Teatrul, spun japonezii, se află la graniţa fină dintre adevăr şi minciună…” dar pentru a şti de care parte te afli, în poziţia de om de teatru sau spectator, trebuie doar să-ţi asumi riscul de a explora cu inteligenţă şi devotament «dimensiunile» acestei graniţe, pentru că inteligenţa adevărată nu e niciodată altceva decât bunătatea inimii, iar dacă Peter Brook afirma:” În teatru în centru se află umanul şi el trebuie să fie slujit”,mi-am amintit ce scriam în articolul de promovare al castingului anunțat de teatrul reșițean pentru spectacolul „Emil şi detectivii”, de Erich Kästner, regizor-coregraf Tünde Baczó:„Lăsați copiii să vină la casting, la Teatrul de Vest!…” și copiii au venit și au jucat într-un spectacol inedit pentru Reșița-un musical realizat prin narațiune transmisă prin cuvinte, muzică, mișcare și aspecte tehnice ale spectacolului ca un tot unitar. De la începutul secolului XX, piesele de teatru muzical de pe scenă au fost numite în general, pur și simplu „muzicaluri”.

Foarte greu de imaginat pentru cine nu a văzut spectacolul „Emil şi detectivii”- producție autohtonă,pentru  că întreaga echipă, compusă din copiii Darius Balint, Filip Ichim, Paul Nițulescu,Tudor Tănasă, Alesia Caimac, Flavian Tănasă, Teodora Firu, și actorii Florin Ibrași, Marius Tudor, Camelia Ghinea,Roxana Olsanschi, Ana Maria Cizler- a rezonat la unison la indicațiile regizorale ale lui Tünde Baczó, pe muzica extrem de bine realizată de Cari Tibor și pe animațiile lui Klari Balazs, bine adaptate poveștii și moralei ei.

Un spectacol pentru toate vârstele, un spectacol ce a demonstrat că Reșița are trecut, prezent și viitor cultural.

Un spectacol ce nu spune doar povestea scrisă de dramaturgul Erich Kästner, ci conține și emoționanta poveste a unui mare actor reșițean, Zeno Balint, a liderului actual al trupei reșițene, Camelia Ghinea și pe cea a micului Darius Balint, eroul principal, ce duce povestea mai departe, năzuind așa cum ne-a declarat să devină actor.

Parfum de epocă interbelică, bine așezat pe jocul actorilor îmbrăcați adecvat și pe muzica extrem de laborioasă, toate acestea au reușit să pună în fața spectatorilor emoția unui film mut, întreținut de cheia regizorală a lui Tünde Baczó, în așa fel încât fiecare imagine și protagonistul ei  să beneficieze de un moment al său, iar Emil, respectiv Darius Balint , să fie însoțit tot timpul spectacolului de partenerii de scenă fără a simții oboseala. Un spectacol în care am remarcat cu admirație sincronizarea în pași de dans și cântec a întregii distribuții, un spectacol în care Roxana Olșanschi, Ana-Maria Cizler, Marius Tudor și Florin Ibrași au contribuit la succesul lui deplin.
Camelia Ghinea a dus povara emoției cu profundă sensibilitate și așa cum ne-a obișnuit ne-a copleșit cu atitudinea ei de actor consacrat al teatrului reșițean. Protagoniștii cei mici nu au lăsat să se vadă nici o diferență între ei și actori, folosindu-și bucuria de a juca cu mult succes.

Făcând un exerciţiu de imaginaţie, împărţim povestea în 5 acte şi aflăm, rând pe rând, mărturisirile actorilor şi a celor din spatele a ceea ce am văzut pe scenă:

Ce spun copii:

Toți copii au declarat pentru Radio România Reșița că sunt încântați de noua postură de actori, apreciind îndrumările regizorale ale tinerei și talentatei Tünde Baczó. Darius Balint ne-a mărturisit că își dorește să calce pe urmele bunicului său,Zeno Balint și să devină actor.

Ce spun actorii:

Despre colaborarea cu mai tinerii lor colegi, actorii teatrului reșițean au mărturisit că au profitat de prilejul de a învăța de la ei, că a fost o experiență deosebit de plăcută.
Camelia Ghinea , la trei decenii de teatru, este cea mai emoționată:

„După 30 de ani am emoții, parcă mai mari ca la debut”, mărturisește actrița, o experiență la care nu m-am așteptat și pe care nu aș fi crezut să o trăiesc, am jucat cu marele actor Zeno Balint, îi sorbeam cuvânt cu cuvânt, sunt genul de actor care și-a admirat colegii, pentru că întotdeauna am avut de învățat de la ei și acum și acum îi strâng în brațe nepotul, pe Darius și este o mare bucurie și onoare pentru mine.Este foarte talentat, un copil ca un burețel, soarbe fiecare cuvânt pe care il dai, eu lucrez cu el și la cursurile de teatru. Toți copiii din distribuție își fac treaba, sunt foarte atenți la ceea ce fac, au fost foarte conștiincioși. Tânăra regizoare s-a atașat de ei, ei de ea și totul a devenit ca un joc pentru ei. Mulțumim din suflet.”
Marius Tudor, Ana Maria Cizler , Florin Ibrași , Roxana Olșanschi au subliniat atmosfera de echipă, de prietenie ce a dominat realizarea acestui spectacol.

„Mă bucur foarte tare că am ocazia și la Reșița să fac un muzical, avem parte de un spectacol foarte bun pentru că energiile acumulate au fost cele pozitive, copiii sunt extraordinari . Regizorul a știut ce să ceară de la fiecare și produsul este de înaltă calitate. Ascultați Radio România Reșița și veniți la teatru.Vă spun că și Teatrul Deva este interesat să prezinte publicului său acest spectacol,” ne-a mărturisit îndrăgita actriță Roxana Olșanschi.

Ce spune regizorul:

„ Am lucrat cu niște copii foarte talentați, am lucrat foarte bine cu ei, au fost foarte ascultători, toți sunt foarte serioși . După repetiții nu doreau să plece , putem să spunem că chiar a fost o bucurie să lucrăm împreună și sper să mai avem experiențe de genul acesta.”

Ce spune managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu:

„Sunt mulțumit de spectacol și îl recomand cu toată căldura. Ați vorbit cu copiii și ați văzut ce efuziune este. Actorii noștri reșițeni fac față cu brio și mă bucură foarte tare , este primul musical pus în scenă .Este atmosferă de teatru și începe să miroase a teatru și asta mă face nespus de fericit.Pe 25 martie urmează o nouă Premieră,39 de trepte”, de Alfred Hitchcock. ”

Ce spun părinții:

„Suntem plini de emoție, avem stări greu de descris, facem tot ce putem ca părinți pentru a-i fi alături. Este adevărat e mic, acum își descoperă visele , sper să și le împlinească, noi îl susținem, ne bucurăm pentru reușitele lui și suntem mândri de el.Pentru noi ca familie este un moment deosebit, bunicul este foarte emoționat și mândru tare. Sunt momente unice. Mulțumesc mult” , a încheiat cu emoţie, mama protagonistului principal, Darius Balint.

Pe timpul spectacolului și la finalul său, aplauzele generoase ale publicului au confirmat reușita acestei premiere a Teatrului de Vest.

Se spune ca că în a şaptea zi a creaţiei, pe când Dumnezeu se odihnea într-o lume devenită deja plictisitoare, Creatorul a decis: «Să fie teatru!». Atunci au început să apară actorii, care generație de generație au slujit umanul răspândind emoția cu care am plecat de la acest spectacol, neașteptat de frumos și de curat realizat. În măsura timpului pe talerul vieții  o lacrimă cântărește mai mult decât orice altceva… avem nevoie de teatru, de sensibilitate într-o lume în care Arta rămâne ultimul și cel mai sigur refugiu.Tot ce ne dorim este să împlinm dorința Creatorului și la Reșița:«Să fie teatru!», iar pentru împlinirea acestei dorințe „Lăsați copiii să vină la Teatrul de Vest!… la un spectacol pentru toate vârstele, un spectacol ce a demonstrat că Reșița are trecut, prezent și viitor cultural.

Anca Bica Bălălău

radioresita.ro