PRAH

Distribuţia: Frank Ildiko şi Florin Gabriel Ionescu
Spectacolul PRAH prezintă povestea unei familii tradiţionale, care duce o viaţă modestă, în care greutăţile şi lipsurile cotidiene alternează cu apăsarea speranţelor neînplinite. Cu greu s-ar putea afirma că cei doi membri ai familiei, un bărbat şi o femeie, sunt fericiţi! Cu toate acestea, apare posibilitatea nesperată a îmbogăţirii peste noapte! Cum se repercutează şocul acesta asupra fiecăruia în parte, asupra familiei, ce înseamnă schimbarea, ce înseamnă grija zilei de mâine, ce înseamnă grija unei averi neaşteptate, ce înseamnă fericirea, sunt întrebări care tulbură cursul vieţii de până atunci a celor doi eroi.
În traducere cuvântul PRAH înseamnă PRAF, iar spectacolul este o alegorie cu privire la lucrurile importante din viaţă şi la cele care sunt ca praful spulberat de vânt!

 

 

Managerul Teatrului de Vest, pe scena

Scris de A.G. – REŞIŢA – După aproape un an de când a venit la Reşiţa şi a preluat conducerea Teatrului de Vest, managerul Florin Gabriel Ionescu se va prezenta publicului şi în calitate de actor.

Ionescu va evolua pe scenă în noua premieră„Prah“ de Spiro Gyorgy, alături de Frank Ildiko. Spectacolul va avea loc duminică, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Palatul Cultural. Regia: Frank Ildiko; scenografia: Erika Csegöldi; traducerea: Zeno Fodor.

caon.ro

„Prah” sau „Ora de nisip”, la Teatrul de Vest Reşiţa

Autor:
MATEI MIRCIOANE

 

Frank Ildiko si_Florin Ionescu

Teatrul de Vest Reşiţa a prezentat, duminică, 14 octombrie, la Palatul Cultural din Reşiţa, premiera spectacolului „Prah” de Spiró György, regia Frank Ildiko, scenografia Erika Csegöldi, traducerea Zeno Fodor, avându-i în distribuţie pe Frank Ildiko şi Florin Gabriel Ionescu. Tragicomedia „Prah” este una ditre cele mai jucate piese ale unuia dintre cei mai jucaţi dramaturgi maghiari contemporani din Ungaria, Spiró György, romancier şi eseist cunoscut la el în ţară, dar şi în străinătate, fiind una dintre personalităţile literare proeminente ale Ungariei postbelice. Astfel, conform managerului Teatrului de Vest Reşiţa, Florin Gabriel Ionescu, numai în România, în acest an, 2018, şapte companii de teatru joacă şapte versiuni ale spectacolului „Prah”, de Spiró György.

Spectacolul „Prah”, în regia lui Frank Ildiko, regizoare şi actriţă din Ungaria, care a absolvit facultatea de actorie la Timişoara, prezintă o versiune dramatică expresivă şi puternic tensionată din primele momente ale apariţiei actorilor pe scenă, până la final. Totul se petrece în ritmul unei respiraţii accelerate , mai întâi datorită senzaţiei de sufocantă fericire, ca urmare a unui aşa-zis mare noroc căzut din senin, apoi, din cauza spaimelor iscate din trăirea în imaginaţie a schimbărilor pe care „marele noroc” le va produce în viaţa celor două personaje.

Spectacolul prezintă într-o oră şi câteva minute, o poveste tulburătoare care se petrece… într-o oră şi câteva minute! O oră de nisip! De altfel, în maghiară, clepsidra se numeşte ceas de nisip, care  în acelaşi timp, înseamnă „oră de nisip”. Iar, în treacăt fie zis, în deschiderea spectacolului se aud acordurile şlagărului maghiar „Clepsidra”, ca un fel de avertisment cu privire la trecerea ireversibilă a timpului şi la transformarea unor lucruri aparent durabile în praf şi pulbere. Dar, nu este necesară cunoaşterea textului nostalgicei melodii ca să înţelegi cât de efemere sunt unele lucruri pe care oamenii şi le doresc cu ardoare, cum ar fi bogăţia, precum şi puterea şi libertatea pe care cred că banii îi pot oferi. Totul se descifrează odată cu finalul neaşteptat, când cei doi soţi, umile personaje într-o lume zbuciumată, se dovedesc mai „altfel”, se dovedesc adevăraţi eroi, care îşi recuperează viaţa anterioară, despre care îşi dau seama că a fost, totuşi, una fericită, bazată pe înţelegere dragoste şi compasiune, renunţând la suma enormă de bani pe care puteau să o aibă, la bogăţia care i-ar fi transformat dintr-o banală familie fericită, în nişte bogătaşi nenorociţi. Deşi, în viaţa reală, întâmplarea ar putea părea incredibilă, în spectacolul scris de Spiró şi regizat de Frank Ildiko povestea alunecă impetuos, asemeni unei avalanşe, spre un final a cărui logică se dezvăluie în îmbrăţişarea finală a personajelor eliberate de povara bogăţiei neaşteptate.

Frank Ildiko, în rolul soţiei, este tandră, cicălitoare, nesuferită, iubitoare, zgârcită, contradictorie, pe alocuri chiar stupidă, însă, în toată simplitatea şi naivitatea ei, este femeia care intuieşte adevăratele resorturi ale fericirii şi ale rostului omului în viaţă. Femeie simplă fiind, nu are la îndemână un discurs convingător care să conducă la ideea că bogăţia îl transformă pe om şi îl poate, chiar, distruge. Dar, în lipsa acestor argumente, inventează tot felul de nenorociri, mai mult sau mai puţin credibile, care se pot abate asupra familiei lor când vor fi bogaţi: accidente, conspiraţii, crime, transformarea copiilor în nişte pierde-vară înfumuraţi, afemeiaţi şi drogaţi(!). Frank Ildiko îşi dozează bine accentele şi trecerile de la o stare la alta, reuşind, cu îngrijorările ei de femeie ipohondră, să stârnească atât râsul cât şi duioşia, să apară în diferite momente antipatică, dar să şi atragă simpatia spectatorilor.

Florin Gabriel Ionescu intră tiptil în personaj în primele câteva zeci de secunde (foarte bună intrarea, din poziţia personajului total zăpăcit, prostit, speriat, gâtuit şi pierdut din cauza şocului creat de perspectiva îmbogăţirii), apoi, se aruncă cu totul în rol şi îl trăieşte febril, de la început până la sfârşit. Întreaga oră presărată cu dispute, reproşuri, rememorări, vise, speranţe, disperări, confruntări şi îmbrăţişări, îi dau ocazia să creioneze un personaj autentic, „un proletar alienat” (vorba lui Marx), care şi-ar vinde braţele, trupul, mintea, chiar şi sufletul, ca să prospere, să îşi ridice familia la alt nivel de trai, dar, care, în final, înţelege că viaţa lui este alcătuită din toate acele „dulci nimicuri domestice”, acestea fiind o bogăţie de nepreţuit pe care nu merită să o piardă.

„Prah” la Reşiţa, un spectacol alert, curat, presărat cu accente de umor, cu doi actori în vervă, aflaţi în premieră pe scena reşiţeană, care au vrut să dovedească faptul că sunt actori! După performanţa lor scenică şi după reacţia spectatorilor, care i-au răsplătit cu aplauze şi chemări la rampă, au şi reuşit să ofere publicului „o oră de nisip” cu înţelesuri profunde.

Inspirată şi scenografia realizată de Erika Csegöldi, care a construit o sărăcăcioasă locuinţă muncitorească al cărui aer îl vor recunoaşte toţi locuitorii Europei de Est, care au trăit pe pielea lor anii socialismului din anii ’80, precum şi anii capitalismului de carton din anii ’90 ai secolului trecut.

argument-cs.ro

Teatrul de Vest vă invită duminică la Premieră!

Teatrul de Vest prezintă duminica 14 octombrie, de la ora 19, premiera spectacolului PRAH, de Spiro Gyorgy, taducerea Zeno Fodor.

Invitat, vineri 12 octombrie ,   la emisiunea „Ascultă cum te ascult ” moderată de Laura Sgaverdea, managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu, a lansat o invitaţie tuturor iubitorilor de teatru din municipiu:

Din distribuție fac parte actorii ILDICO FRANK și FLORIN GABRIEL IONESCU.Regia ILDICO FRANK, scenografia ERIKA CSEOGOEDI.

Biletele se găsesc la casieria Teatrului de Vestdin sediul Palatului Cultural.

RADIO ROMÂNIA REȘIȚA ESTE PARTENER MEDIA AL TEATRULUI DE VEST.

Anca Bica Bălălău

radioresit

a.ro

 

 

 

 

 

 

 

Premieră la Teatrul de Vest! Actorul Florin Ionescu, pentru prima oară pe scena din Reșița!

Teatrul de Vest din Reșița pregătește o nouă premieră pentru spectatorii cărășeni. Duminică, 14 octombrie, de la ora 19, managerul Florin Ionescu va urca pe scenă în calitate de actor după câțiva ani de pauză.

„Prah” („Praf”) este premiera pe care cărășenii o pot viziona duminică pe scena Palatului Cultural din Reșița. Piesa prezintă povestea unei familii tradiţionale, care duce o viaţă modestă, în care greutăţile şi lipsurile cotidiene alternează cu apăsarea speranţelor neîmplinite. Cu greu s-ar putea afirma că cei doi membri ai familiei, un bărbat şi o femeie, sunt fericiţi! Cu toate acestea, apare posibilitatea nesperată a îmbogăţirii peste noapte! Cum se răsfrânge șocul acesta asupra fiecăruia în parte, asupra familiei, ce înseamnă schimbarea, ce înseamnă grija zilei de mâine, ce înseamnă grija unei averi neașteptate, ce înseamnă fericirea, sunt întrebări care tulbură cursul vieţii de până atunci a celor doi eroi

Florin Ionescu si Ildiko Frank

 

Familia din piesă este alcătuită din Ildiko Frank, cea care semnează și regia, respectiv managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu. Cei doi au colaborat de-a lungul timpului, însă pentru managerul Florin Ionescu rolul de actor este primul după o perioadă de 4 ani.

Este prima mea apariție după o pauză de 4 ani ca actor și de aceea am rugat-o pe Ildiko să vină ea să facă spectacolul pentru că este partenerul cu care am jucat pe scenă cel mai mult, aproape 20 de ani am jucat noi împreună, în toate limbile: maghiară, germană, română și e partenerul în care am cea mai mare încredere”, declară managerul Teatrului de Vest.

Ildiko-Frank

„Este important de spus că eu, deși sunt unguroaică, având limba maternă maghiară, totuși am jucat în viața mea de până acum mai mult în germană, decât în maghiară, dar este extrem de solicitant pentru mine să joc în română și pot să spun și eu același lucru despre Florin, dar numai în combinația asta mi-am putut imagina acest lucru, jucând cu el și regizându-ne pe noi doi, că altfel nu m-aș fi băgat. Deci suntem buni parteneri. A treia parteneră care nu este acum cu noi, dar ne cunoaștem ca echipă de mult este Erika Csegoldi, care trăiește de 20 de ani în Budapesta, dar e din România și am lucrat și la piesa asta împreună. Deci ce veți vedea duminică este rezultatul muncii noastre în 3, plus evident echipa teatrului. De față e și Matei (n.r. Mircioane) care ne-a ajutat enorm de mult și în general am fost foarte mulțumită de oamenii de aici cu care am avut noroc să lucrez în perioada asta pentru «Prah». Ce ai spus este excelent, mai mult de atât nu cred că trebuie spus”, a declarat Ildiko Frank, regizorul și actrița principală a piesei de duminică.

Biletele sunt puse în vânzare. Informații puteți obține la numărul de telefon 0771 654 638

expressdebanat.ro

Premieră la Teatrul de Vest: Prah

Iubitorii teatrului sunt invitaţi la o premieră în această duminică de la ora 19.00. Teatrul de Vest prezintă piesa Prah, iar pe scenă va urcai chiar directorul instituţiei de cultură Florin Gabriel Ionescu.
Prima premieră a Teatrului de Vest din această stagiune este Prah. Spectacolul prezintă povestea unei familii tradiţionale, care duce o viaţă modestă, în care greutăţile şi lipsurile cotidiene alternează cu apăsarea speranţelor neînplinite. Cu greu s-ar putea afirma că cei doi membri ai familiei, un bărbat şi o femeie, sunt fericiţi! Cu toate acestea, apare posibilitatea nesperată a îmbogăţirii peste noapte! Cum se repercutează şocul acesta asupra fiecăruia în parte, asupra familiei, ce înseamnă schimbarea, ce înseamnă grija zilei de mâine, ce înseamnă grija unei averi neaşteptate, ce înseamnă fericirea, sunt întrebări care tulbură cursul vieţii de până atunci a celor doi eroi. Florin Gabriel Ionescu va urca pe scenă ca actor după 4 ani.
Piesa Prah îi aparține lui Spiró György, iar regia este semnată de Frank Ildiko, scenografia aparţine Erikăi Csegöldi. Din distribuţia fac parte Frank Ildiko şi Florin Gabriel Ionescu.

banatfm.ro

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *