SECRETUL FERICIRII LA REȘIȚA

„Secretul fericirii la Reşiţa” – poveşti şi întâmplări cu şi despre reşiţeni!

„Secretul fericirii la Reşiţa” s-a jucat, aseară, cu casa închisă, lucru obişnuit, de altfel, când Teatrul de Vest din localitate îşi prezintă producţii în premieră pe scena Palatului Cultural din municipiu. Premiera de aseară a avut, totuşi, ceva special, fiind înconjurată de un discret parfum de scandal, nu destul de discret încât să nu fi ajuns la publicul reşiţean interesat de teatru, chiar şi la autorităţile publice, la politicienii mai locali sau mai… interjudeţeni! Se zice că „parfumul de scandal” ar fi ajuns şi până la Bucureşti, la Ministerul Culturii, din moment ce la spectacol a asistat aseară (tot o premieră pentru Reşiţa), un secretar de stat din minister, respectiv regizorul Ion Ardeal Ieremia. Totuşi, secretarul de stat, se zice, s-a arătat interesat de spectacol, nu de presupusul scandal, precum şi de participarea teatrului reşiţean într-un proiect dedicat Centenarului.

Poveşti cu şi despre reşiţeni

Spectacolul „Secretul fericirii la Reşiţa” este un proiect realizat cu actorii teatrului reşiţean, după o idee a regizorului Ştefan Iordănescu. Acesta a propus un experiment, privind realizarea unui text dramatic pe baza unor poveşti de viaţă, întâmplări, evenimente, petrecute la Reşiţa, după mărturii scrise sau vorbite, după mărturisiri ale unor reşiţeni din diferite generaţii. După ce au fost adunate poveştile reşiţenilor, acestea au fost selectate, puse cap la cap şi dramatizate de o echipă, în care s-au aflat şi cunoscutele scenariste Mihaela Michailov şi Mădălina Petre-Ghiţescu. Nu este ceva absolut nou, s-a mai făcut aşa ceva în lume şi ţară, însă, niciodată la Reşiţa!

Scandalul a răsuflat şi s-a dezumflat

Sub mâna lui Ştefan Iordănescu a ieşit un spectacol fierbinte, destul de fierbinte şi de actual, încât să deranjeze pe nişte reşiţeni care s-au regăsit (mai mult sau mai puţin întemeiat), printre personajele spectacolului. Astfel că, după vizionarea cu public, de săptămâna trecută, a răsuflat un zvon cum că scenariul trebuie schimbat sau că spectacolul va fi amânat ori, chiar, anulat, fiindcă e scandalos şi, chiar, trivial! Nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, spectacolul s-a jucat cu sala arhiplină, s-a aplaudat la scenă deschisă, iar finalul a fost cu bis-uri şi ovaţii!

Când totul se duce dracului, lumina răsare de unde nu te aştepţi

„Secretul fericirii la Reşiţa”, de Mihaela Michailov şi Mădălina Petre-Ghiţescu şi Matei Mircioane, regia Ştefan Iordănescu, scenografia Dorothea Iordănescu, este o tragi-comedie, în care alternează scene de un haz nebun, cu momente de o tristeţe sfâşietoare. În fapt, chiar şi momentele tratate cu umor şi sarcasm au o consistentă doză de tristeţe, astfel că, până spre final, se acumulează atâta greutate în atmosfera spectacolului, atâta zgură, dezamăgire, frustrare, încât totul pare că se duce dracului, într-un hău fără fund. Doar că, în unele faze se duce dracului cu inconştientă veselie, în altele cu conştientă disperare. Finalul aduce o gură de aer proaspăt, o undă de speranţă. Aceasta pentru că unul din personaje dezvăluie „Secretul fericirii la Reşiţa”, desigur, secretul fiind al său, dar, ar putea fi preluat şi de alţii. În mesaj este vorba despre încrederea în natură şi în oameni. Aceste elemente sunt esenţiale pentru supravieţuirea şi creşterea unei comunităţi (a Reşiţei), spune bătrânul înţelept, lucru dovedit şi de „tinereţea” fizică şi spirituală a personajului care transmite „mesajul pozitiv”, în ciuda faptului că a împlinit 92 de ani!

Nişte actori foarte mişto! Şi o echipă remarcabilă

Cei cinci actori reşiţeni din distribuţie, Camelia Ghinea, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Dan Mirea şi Marius Tudor, realizează un adevărat tur de forţă, interpretând mai multe personaje, sărind de la o stare la alta, de la răs, la plâns, de la starea febrilă de râsu-plânsu, la starea tâmpă de aşteptare în gol, de la sensibilitate, la brutalitate, de la umor fin, la băşcălie grosolană, de la speranţă, la melancolie, de la sugiţuri colorate, de râs, la noduri grele de plumb, înghiţite în pumni. Mişto actori, cu mare disponibilitate de joc, realizând şi momente remarcabile de coregrafie, sub coordonarea Mădălinei Ghiţescu-Petre, secvenţe nu foarte spectaculoase, dar extrem de sugestive în economia spectacolului.

Cuvinte de bine avem şi la adresa scenografei Dorothea Iordănescu, cea care a realizat o atmosferă sumbră, de capăt de lume, potrivită cu starea de spirit a personajelor, construind un spaţiu după formula „de aici scapă cine poate!”, însă un spaţiu care nu interzice speranţa. Cuvinte de laudă merită Ildiko Fogarassy, care semnează muzica, Alexandru Stănescu – light-designerul, şi Sebastian Hamburgher – video-designerul.

Cel mai de laudă ar fi regizorul Ştefan Iordănescu, cel care, la final, ca de obicei, n-a ieşit pe scenă să-şi încaseze porţia de aplauze. El zice că la premieră gloria trebuie lăsată actorilor. Toată!

Matei Mircioane

http://www.argument-cs.ro/content/secretul-fericirii-la-resita-povesti-si-intamplari

 

„Secretul fericirii la Reșița” pe scena Teatrului de Vest, duminică, 23 septembrie!

Teatrul de Vest Reşiţa prezintă duminică, 23 septembrie, de la ora 19.00, la Palatul Cultural Reşiţa, spectacolul „Secretul fericirii la Reșița”, după un text de Mihaela Michailov, Mădălina Petre-Ghiţescu şi Matei Mircioane.

„Secretul fericirii la Reșița” este secretul viitorului orașului, este puntea peste care trecem de mână cu schimbarea ce vine doar din noi. Dacă vom contempla apele tulburii ale trecutului, nu vom putea trece spre viitor cu șanse, dacă vom cenzura prezentul vom decapita cu siguranță bucuria de a iubi un oraș de care ne leagă ombilical datoria de a-l programa în credința noastră cu loialitate. „Secretul fericirii la Reşiţa” îl deţine fiecare locuitor al urbei iar Teatrul de Vest reaminteşte acest fapt fiecăruia, cu mijloacele specifice actului artistic, cu nobleţea căutării şi cu miracolul regăsirii, aici, acasă, în capitala Banatului de Munte.
Dincolo de reperele locale, uşor de recunoscut, povestea poate fi din orice oraş aflat în zbuciumul transformărilor economice şi sociale, de la Pucioasa, până la Anina sau Braşov, din foarte multe oraşe din Europa Răsăriteană. Spectacolul „Secretul fericirii la Reşiţa” este o monografie sentimentală a unor stări ce descriu amintiri din trecutul oraşului, zugrăvind cu tristeţe şi bucurie povestea ce trebuie spusă mai departe sub cupola Speranţei.

Distribuţia: Camelia Ghinea, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Dan Mirea, Marius Tudor. Regia: Ştefan Iordănescu. Scenografia: Dorothea Iordănescu.
Muzica: Ildiko Fogarassy. Light design: Alexandru Stănescu. Video design: Sebastian Hamburger.

Anca Bica Bălălău

radioresita.ro

Va recunoasteti in Secretul fericirii la Resita?

Cel mai bun spectacol al Teatrului de Vest din stagiunea 2017-2018 a avut parte de o premieră aplaudată şi ovaţionată cu „Bravooo!“. După ce a iscat discuţii în urma unei repetiţii generale cu public, spectacolul a întrecut aşteptările multor concetăţeni, care au reacţionat favorabil la prima reprezentaţie, aplaudând spontan anumite scene şi replici.

Acest proiect experimental a fost realizat pe baza unei riguroase documentări din viaţa oraşului, întreaga acţiune derulându-se într-un ritm alert, actorii interpretând consecutiv mai multe roluri. În spectacol se regăsesc, pentru un prim episod (există documentaţie pentru mai multe) al seriei Reşiţa documentară, cele mai reprezentative repere, în măsură să redea pulsul actual al cetăţii, instituţii, oameni ai locului şi poveştile lor, cu necesarele întoarceri în trecut, astfel încât informaţiile conţin şi material despre istoria oraşului.

Foarte dinamic, solicitându-i la maximum pe actori, puţini oricum, spectacolul este extrem de echilibrat în redarea categoriilor socio-profesionale şi de vârstă ale locuitorilor, adaptarea la noile activităţi economice, interactivitatea aspectând chiar relaţiile dintre oameni, care mai toţi se (re)cunosc între ei. Sunt accentuate unele tipologii care ar intra în categoria râsu-plânsu, stârnind hohote de râs sau dimpotrivă, momente de reflecţie, banalul şi sublimul redând stări emoţionale pe măsură. E tragi-comedia multor oraşe din România, în care se oglindeşte realitatea unei interminabile tranziţii. De la problematica existenţială şi un prezent sumbru din care mai ales cei tineri vor să plece, la conservatorismul atribuit unor personaje, pe alocuri cu un excesivpatriotism local, scenariul contribuie la o reformulare a propriei viziuni a spectatorului asupra viitorului. Paradoxal, ca o gură de aer vin acele scene din cimitir, de maximă sensibilitate, încărcate de poezie, în care se întrezăreşte, totuşi, speranţa.

Dacă la o primă vizionare a spectacolului a predominat impresia unui oraş cenuşiu, fără orizont, cu o populaţie îmbătrânită prematur, un oraş care se îngroapă zi de zi cu fiecare înmormântare, vizionarea din seara premierei a şters orice urmă de îndoială asupra echilibrului tuturor aspectelor, inclusiv raportul dintre generaţii fiind prezentat echitabil. Oricât de cârcotaş ai fi, pentru o primă încercare a unui astfel de spectacol, mai bine de atât nu se poate. Pentru evitarea unor posibile situaţii conflictuale, însă fără a se renunţa la o scenă de milioane, pe care au văzut-o doar prietenii Teatrului de Vest la repetiţia generală cu public, inspirată a fost mişcarea de a reda secvenţele radiofonice ale unei emisiuni interactive, semnalând aspectele îmbătrânirii populaţiei prin tânărul post Radio Guerrilla, un radio care chiar există în Bucureşti din 2004 şi care emite online sub deviza „Binili învinge“ şi „Vrem mai mult decât un radio“.

Întreaga acţiune din „Secretul fericirii la Reşiţa“ a fost inspirată, aşa cum a mărturisit regizorul timişorean Ştefan Iordănescu, de interviul lui Matei Mircioane cu venerabilul prieten al munţilor Ioan Adamek, în vârstă de 92 de ani, titlul articolului fiind preluat ca titlu de spectacol. Practic, scena finală a dat textul piesei, pensionarul nostru pasionat de natură şi drumeţii exclamând: „Cum să fii nefericit la Reşiţa, când în jurul oraşului trăiesc atâtea specii de orhidee!”. Trebuie să ieşi în împrejurimi ca să vezi Reşiţa cu alţi ochi, să-i remarci frumuseţea şi să-ţi descoperi fericirea de a trăi într-un asemenea oraş. Unii spectatori au spus că monologurile sunt prea lungi, că se insistă prea mult pe anumite texte, însă şi acestea sunt bine gândite pentru a lăsa răgaz reflecţiei. Scena finală e proiecţia unui oraş, care cu siguranţă, trebuie să înflorescă. Dacă e să fim cinstiţi în materie de merite, fiindcă avem de-a face cu un succes imens al Teatrului de Vest, toată trupa care contribuit la realizarea spectacolului, de la actorii noştri minunaţi, pe care i-a lăudat şi regizorul, spunând că „Noi n-am ştiut la Timişoara ce actori buni sunt la Reşiţa“, la cei care au realizat scenariul, documentarea, muzica, coregrafia, luminile, imaginile video de fundal, toţi tehnicienii, până la directorul, care a avut curaj să facă un asemenea gen de spectacol inspirat de istoria locului, absolut toţi trebuie lăudaţi şi recompensaţi, măcar cu aplauzele noastre. La premieră, chiar au fost aplaudaţi, ovaţionaţi îndelung cu „Bravoooo!“ şi felicitaţi cu flori de publicul care a umplut sala până la refuz.

Spectacolul a fost realizat de Mihaela Michailov, Mădălina Petre-Ghiţescu şi Matei Mircioane. Regia: Ştefan Iordănescu; Scenografia: Dorothea Iordănescu; Muzica: Ildiko Fogarassy. Light design: Alexandru Stănescu; Video design: Sebastian Hamburger; Coregrafia: Mădălina Ghiţescu-Petre. În distribuţie: Camelia Ghinea, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Dan Mirea şi Marius Tudor.

Alexandra Gorghiu

caon.ro

A iubi sau a nu iubi Reșița? Cea mai controversată piesă de teatru se joacă duminică, la Palatul Cultural!

Nici nu s-a jucat încă în fața publicului larg, dar cea mai nouă piesă a Teatrului de Vest din Reșița a stârnit deja un val de reacții. Este de departe cea mai controversată creație a teatrului reșițean, care a împărțit orașul în două. Veți putea decide singuri dacă „Secretul fericirii la Reșița” este o reclamă sau o antireclamă pentru oraș mergând la teatru duminică, la ora 19.30.

S-a creat deja isterie în jurul unei piese de teatru care nici nu s-a jucat încă. Este vorba despre „Secretul fericirii la Reșița” în regia lui Ștefan Iordănescu. Piesa este diferită față de tot ce s-a jucat la Reșița. Povestea este desprinsă din realitatea orașului, particularizând efectele schimbărilor asupra locuitorilor.

„E un spectacol care a stârnit vâlvă și interes, ceea ce ne și doream. E un text făcut pentru orașul ăsta și care prezintă niște realități, trecute prin prisma artistică a echipei de realizatori. Nimic nu e unic în România, e repetitiv, sunt cel puțin vreo 10 locuri din România, similare cu Reșița și cu problemele de aici, unde piesa se potrivește”, spune Ștefan Iordănescu, regizorul piesei.

Tocmai pentru că scenariul reflectă parcursul municipiului de pe Bârzava, cu bune și cu rele, unii au sărit ca arși, simțindu-se atacați la auzul scenariului. „Mi s-a adus reproșul, ca manager, de ce nu știu ce se întâmplă în teatrul meu. Cum să nu știu ce se întâmplă? În teatrul meu am invitat un regizor absolut important, de marcă, iar atunci când invit un regizor, îi acord întreaga încredere și întreaga libertate. Nu am înțeles toată vâlva asta. Bineînțeles, din orice poți face un scandal. Dar dacă vrei să fii muscă, te hrănești cu rahat, dacă vrei să fii albină, te hrănești cu polen. E un spectacol decent, viu, cu care nu mi-e rușine și cu care putem merge în multe locuri”, spune managerul instituției de cultură.

Printre cei care s-au aprins se numără conducerea Radio Reșița și reprezentanți din Primărie, după cum susține managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu. „Am fost la București marți și miercuri. Marți am primit telefoane: unul de la doamna directoare a Radio Reșița și unul de la domnul director artistic, Dan Mirea. Mi s-a spus că spectacolul ar ataca imaginea radioului și că ar ataca chiar direct pe domnul primar. Pentru că am fi sugerat că radioul este ascultat doar de persoane vârstnice și că s-ar fi stârnit vâlvă mare în Primărie. Dar am văzut spectacolul cu ochii mei. Nici pe departe să fie vorba de așa ceva”.

Fără dar și poate, publicul va fi împărțit în urma vizionării piesei, o piesă construită pe întâmplări din viața orașului. „Am primit două tipuri de reproșuri: pe de-o parte, vedeți că loviți în primar, de cealaltă parte, nu cumva v-a sponsorizat Primăria, de e totul atât de roz în Reșița? Exact musca și albina. Dacă vrei să privești rahatul, privești rahatul. Cu siguranță nu este vorba despre domnul primar. Iar treaba cu radioul era o chestie pozitivă. Pentru că după ce tineretul pleacă și rămân oamenii cu problemele lor, bătrânii, săracii, asta e realitatea, cine îi mai ascultă? Păi Radio Reșița îi ascultă. Deci era o chestie pozitivă. Dar, ok, nu s-a vrut, nu se face. E un radio local, Radio X, Radio Bârzava”, explică Florin Ionescu.

De 

expressdebanat.ro

 

Avancronică la „Secretul fericirii la Reșița”-filă de jurnal!

Motto: „Succesul înseamnă să obții ceea ce-ți dorești. Fericirea înseamnă să-ți dorești ceea ce obții.” Dale Carnegie

Despre fericire vorbim din ce în ce mai puțin, căutând poate prea mult ceea ce ne poate scuza sau anula dreptul la această bucurie, speranță sau replică la tristețe…
Adesea, Reșița este descrisă ca o Cetate de foc ce nu-și mai permite „fumuri de fericire”… și , iată că Teatrul de Vest găsește o replică la toate incertitudinile fiecăruia dintre noi, încă odată cultura ne eliberează de frustările provinciale, de angoasa zilelor gri.

Regizorul Ștefan Iordănescu, împreună cu Mihaela Mihailov, Mădălina Ghițescu și scenografa Dorotheea Iordănescu, într-un mod inedit pun  în scenă„Secretul fericirii la Reșița”, un proiect teatral unic pentru teatrul reșițean.

Managerul Florin Ionescu împreună cu actorii din distribuție Camelia Ghinea, Ana Maria Cizler, Andrada Samoilă, Marius Tudor și Dan Mirea propun spectatorilor această temă.
Protagoniștii viitorului spectacol, a cărui primă filă de jurnal o scriem astăzi, o avancronică la „Secretul fericirii la Reșița”, actorii, ne-au mărturisit că acceptă provocarea cu mare plăcere, iar realizatorii proiectului sunt extrem de optimiști.

„Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp”

Ștefan Iordănescu este omul provocărilor și al realizărilor, a cărui activitate este una extrem de complexă și, iată că deslușește în municipiul de pe Bârzava un inedit mod de-a afla „Secretul fericirii la Reșița”, afirmând în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

 

 

 

 

 

 

 

 

„E un spectacol care ține foarte mult de ei și presupune o zonă de studiu și de experiment în faza lui de creație, de producție și atunci când va fi gata , va fi un spectacol normal , în care actorii sunt mult mai implicați ca de obicei, ei au un cuvânt important de spus în ceea ce privește construcția dramatică a textului, sunt zone ce le aparțin lor aproape în totalitate, ne bazăm pe experiențele lor. În spectacol vor fi bucăți în care personalitatea lor e puternic pusă în valoare . Dramaturgul Mihaela Mihailov are misiunea de a trece pe curat toate semnalele pe care le primim din toate părțile orașului. Am făcut un research destul de puternic și serios cu oameni, fapte, locuri, întâmplări de aici din Reșița și din înprejurimi și rezultatul vrem să fie o radiografie, o imagine miraculoasă a ceea ce înțelegem noi din fenomenul acesta care se numește Reșița.Textul este bazat pe un articol de ziar , care probabil o să fie și finalul spectacolului ,un interviu cu domnul Ioan Adamek care explică de ce sau cum se poate găsi fericirea aici, la Reșița”.

I-am surprins pe actori și regizor împreună cu Mădălina Ghițescu construind articulație cu articulație, spectacolul.

„Lucrăm la partea de mișcare, este cumva un sistem mai filmic, dar acest tip de teatru film e mai greu de făcut, pentru că trebuie să fii încărcat chiar din mijlocul acțiunii. Este ca o pastilă esență.Aducem problemele reșițenilor în față, pe care le-am văzut , dar pe care nu cred că le trăiesc doar reșițenii, ci foarte mulți români.Vrem să aducem și o nuanță de umor, cumva ne-am plictisit cu toții de ceea ce trăim în fiecare zi și atunci aducem totul într-o altă nuanță, să vedem lucrurile și altfel. Reșița pentru mine este cel mai înțelegător oraș în care am fost , în sensul în care oamenii au problemele lor și totuși își găsesc timp să vorbească cu tine despre lucruri misterioase, despre lucruri frumoase care s-au întâmplat în acest oraș și asta mi se pare extraordinar că încă în Reșița oamenii mai au timp să se oprească pentru o secundă”.

„Secretul fericirii la Resita” este spectacolul ce va avea Premiera în jurul datei de 15 iunie și este inedit pentru municipiul de pe Bârzava.

Epilog: „Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp”. Dalai Lama

Anca Bica Bălălău

radioresita.ro

OPINII DE SPECTATOR

“Dacă ați trecut prin Reșița măcar o dată o să vă placă spectacolul. Dacă v-ați născut la Reșița o să fie râs cu plâns. Dacă ați plecat din Reșița o să vă fie dor. Dacă n-ați fost niciodată la Reșița o să vreți să mergeți pentru că spectacolul ăsta este cea mai reclamă dintre toate reclamele despre Reșița. Felicitări Stefan IordanescuMădălina Ghițescu-Petre și echipei de actori de la Reșița! Felicitări tururor celor care s-au încăpățânat să rămână la Reșița!”

Mona Szucsik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *