39 DE TREPTE

„39 de trepte”, urcate cu succes pe culmi de fior şi râs, la Teatrul de Vest Reşiţa!

Autor:

MATEI MIRCIOANE

Teatrul de Vest Reşiţa a prezentat, aseară, pe scena Palatului Cultural, premiera spectacolului „39 de trepte”, de Alfred Hitchcock & Patrick Barlow, în regia lui Johannes Lang. Spectacolul este un thriller-comedie, de fapt, o parodie scrisă şi adaptată pentru scenă de Barlow, în 2005, după filmul „39 de trepte”, realizat de regizorul englez Alfred Hitchcock în 1935.

Propunând acest spectacol, pariul pe care l-a pus Florin Ionescu, directorul teatrului din Reşiţa, cu regizorul german Johannes Lang, dar şi cu actorii reşiţeni şi, până la urmă, cu publicul reşiţean, a fost unul câştigător! Spunem aceasta, pentru cunoscători, deoarece, deşi pare o comedie uşoară ca spuma, în fapt, „39 de trepte” este un spectacol extrem de greu, care îi solicită pe actori la maximum, punându-le la încercare calităţile actoriceşti, dar şi fizice! Un spectacol galopant, în care actorii schimbă roluri, personaje, haine şi decoruri într-un ritm trepidant, fiind nevoiţi să joace, succesiv sau concomitent(!), dramatic, fin-ironic, grotesc, naiv-diafan, agresiv-teatral etc. Şi, culmea, până şi decorul devine personaj sau personajele devin decor, contribuind din plin la situaţii de un comic irezistibil!

A fost cu Happy End, deoarece publicul reşiţean a vibrat la toate propunerile regizorale şi scenografice ale neamţului, la poante, la comicul de situaţie, de limbaj, la trimiterile parodice către filmul lui Hitchcoock, dar şi la alte filme sau personaje din filme, vezi, James Bond, detectivul Colombo, „Pe aripile vântului” sau „Titanic”, aplaudând la scenă deschisă şi hohotind corespunzător!

Marius Tudor, în rolul agentului secret Richar Hannay, s-a potrivit-mănuşă pe personaj, fiind, după cum cerea situaţia, excesiv-dramatic, narcisist, mic-meschin, curajos până la sacrificiu, stupid sau un „Superman salvator de Ţară şi Lume”!

Ana-Maria Cizler a interpretat trei roluri feminine, reuşind să fie aceeaşi şi diferită, misterioasă şi teatrală, fermecătoare şi rea ca o nevastă, bună şi naivă ca o tânără ţărancă, disperată, îndrăgostită, toate acestea fiind jucate în registru ironic, creând, cumva, o plasă de complicitate în care spectatorul s-a lăsat prins cu plăcere.

Fără îndoială, rolurile cele mai picante, condimentate la greu, multe roluri, nici nu le-am numărat câte(!), au aparţinut celor doi actori reşiţeni Sorin Fruntelată şi Florin Ibraşi. Un efort uriaş, o cavalcadă de personaje care se năşteau unele din altele, burleşti, dar, extrem-extrem, de simpatice, ducând convenţia teatrală până la limita absurdului, acolo unde se râde cel mai bine! Florin Ibraşi (greu de crezut!), a reuşit să fie simpatic şi irezistibil, atât în rol de nazist fanatic, cât şi în cel de ţăran habotnic, de hotelier scoţian, detectiv Colombo sau poliţist de stradă! Nu mai puţin dificile, dar şi reuşite, au fost rolurile interpretate de Sorin Fruntelată, care a fost şi vânzător de lapte, de ziare, de lenjerie, poliţist, agent secret, dar a jucat şi în travesti două roluri feminine, fiind, ca şi Ibraşi, chiar şi pe post de decor viu!

Deci, am văzut la Teatrul de Vest Reşiţa, aseară, multă transpiraţie, dar şi multă inspiraţie şi, până la urmă, o comedie muncită, la care se râde sănătos de-a lungul întregului spectacol.

39 de trepte in premiera cu un regizor simpatic

Este cea de-a treia producţie a Teatrului de Vest din această stagiune, care va fi prezentată duminică seara. Spectacolul este o comedie adaptată de Patrick Barlow după filmul noir al lui Alfred Hitchcock din 1935, realizat după cartea lui John Buchan.

Invitat de către managerul Florin Gabriel Ionescu încă din decembrie 2017 să facă acest spectacol la Reşiţa,regizorul german Johannes Lang din Nurnberg spune că avem de-a face cu un thriller de spionaj, care la vremea lui a fost foarte serios, însă acum aduce mai mult a comedie, pentru că Hitchcock a făcut o mulţime de greşeli de logică în film. De aceea Barlow a făcut din film o comedie reală. Aşadar, e o piesă în care actorii joacă după acest text plin de greşeli. Se întâmplă ca actorii să joace o parte din rol, iar după aceea ies, se schimbă şi revin ca persoane private pe scenă, tocmai din cauza acestor greşeli. Este povestea lui Richard Hannay, un londonez plictisit, a cărui viaţă devine deodată mai interesantă, după ce întâlneşte o femeie la teatru, care apoi este ucisă chiar în apartamentul lui. Cine e femeia? De ce s-a refugiat în apartamentul lui? Ce e cu acele misterioase 39 de trepte? Învinuit de uciderea femeii, Hannay pleacă în Scoţia ca să găsească răspuns la toate aceste întrebări.

În cadrul unei conferinţe de presă, regizorul german a recunoscut că s-a confruntat încă de la început cu mai multe temeri: „Este o mare plăcere să mă aflu în România, sunt pentru prima oară în această ţară, n-am mai fost aici până acum, de aceea sunt foarte fericit că am făcut această producţie. Este a doua pentru acest spectacol, prima fiind în Ungaria în urmă cu doi ani, aşa că, am fost foarte bucuros când m-a sunat Florin Ionescu în decembrie să-l facem şi la Reşiţa. Am fost puţin speriat la început fiindcă nu cunosc limba română, e foarte diferită de germană, iar textul în română e cu vreo zece pagini mai lung decât în germană. Spectacolul în limba germană pe care l-am făcut în Ungaria a durat 60 de minute, iar în română mai mult, deci a trebuit scurtat până la 90 de minute. Pe parcursul repetiţiilor m-am liniştit, pentru că mi-am dat seama că nu era o problemă chiar aşa de mare. A face teatru, a face o producţie, atunci când lucrezi, nu trebuie să vorbeşti limba. Cunoscând textul german şi auzindu-l în română, când actorii vorbesc, a devenit interesant pentru mine, pentru că erau multe cuvinte uzuale în română care s-au amestecat cu altele din italiană sau germană. A fost foarte uşor să lucrez cu aceşti actori frumoşi şi cred că vom face un spectacol foarte bun duminică, în premieră, astfel încât spectatorii să fie şi ei fericiţi“.

Managerul Teatrului de Vest a adăugat că în timpul repetiţiilor au fost şi probleme tehnice pe care regizorul german nu le-a mai menţionat din amabilitate, dar speră ca acestea să fie depăşite până în seara premierei şi toată lumea să fie fericită. El a precizat că „e un mare examen pentru cei patru actori reşiţeni, fiindcă spectacolul este foarte greu. Am văzut spectacolul lui Johannes Lang, de aceea l-am invitat să vină să facă spectacolul aici. Ce am văzut în Ungaria a fost o adevărată lecţie de teatru. Sperăm ca şi actorii reşiţenisă facă faţă şi să fie un happy-end“.

Cei patru actori din distribuţie, Marius Tudor, Ana-Maria Cizler, Florin Ibraşi şi Sorin Fruntelată, joacă foarte multe roluri în piesă, cu excepţia lui Marius Tudor, care rămâne da capo al fine Richard Hanney, de aceea trebuie să se schimbe tot timpul. Schimbă personajul, schimbă şi hainele, totul într-un ritm ameţitor, obositor, care-i solicită la maximum pe actori, lăsându-i în final aproape leşinaţi.

Aşadar, reşiţenii sunt invitaţi duminică seara la teatru, de la ora 19.00, la Palatul Cultural, pentru a se bucura de cea de-a treia producţie a Teatrului de Vest – „39 de trepte“ de Hitchcock-Barlow în regia lui Johannes Lang.

Alexandra Gorghiu,

caon.ro

Teatrul de Vest Reşiţa participă la Zilele Cultural Europene de la Pucioasa

În perioada 23 – 25 aprilie, Teatrul de Vest Reşiţa va participa la Zilele Cultural Europene de la Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. Evenimentul se va desfăşura la Centrul Cultural European de la Pucioasa, unde Teatrul de Vest Reşiţa va prezenta, marţi 24 aprilie, spectacolele „Emil şi detectivii” şi „39 de trepte”.

Marţi, 24 aprilie:
Ora 11.00 – musicalul pentru copii „EMIL ŞI DETECTIVII”, de Erich Kästner, regia şi coregrafia: Baczó Tünde, scenografia: Baczó Tünde, muzica originală: Cári Tibor, video: Balázs Klári, text cântece: Frank Ildikó.

Din distribuíe fac parte copiii Darius Balint, Filip Ichim, Paul Nițulescu,Tudor Tănasă, Alesia Caimac, Flavian Tănasă, Teodora Firu, și actorii Florin Ibrași, Marius Tudor, Camelia Ghinea,Roxana Olsanschi, Ana Maria Cizler

Seara, de la ora 19.00, Teatrul de Vest va prezenta comedia „39 DE TREPTE”, de Alfred Hitchcock & Patrick Barlow, regia: Johannes Lang.

În anul 2005, Patrick Barlow a realizat adaptarea pentru scena londoneză, iar în 2008 spectacolul a avut premiera pe Broadway, unde se bucura încă de un mare succes.

Romanul „39 de trepte” a fost scris John Buchan în anul 1915, iar filmul cu acelaşi titlu, a fost realiyat de Alfred Hitchcock în anul 1935. Marele maestru al suspansului a simplificat mult acţiunea pentru a fi mai uşor ide înţeles cinefililor. Multe din secvenţele de pe peliculă au rămas memorabile, fiind realizate în stilul lui Hitchcock de creator genial al unei atmosfere horror, aşa cum este secvenţa cu menajera ce a descoperit un cadavru într-un apartament, iar peste strigătul ei de spaimă se suprapune sirena unui tren, sporind şocul pe care-l resimt spectatorii filmului.

Regizorul și producătorul de film Alfred Hitchcock, în ciuda faptului că nu a primit niciun premiu Oscar în competiție, întotdeauna a fost și va fi considerat maestrul suspans-ului. În 1979, American Film Institute îi decernează premiul pentru munca sa. În același an, Regina Angliei îi decernează titlul de Sir.

Anca Bica Bălălău

radioresita.ro