20 NOIEMBRIE

ora 16.00

Lansare de carte:

LIVIU CIULEI, ACASĂ ŞI-N LUME”

Ediţie îngrijită de Florica Ichim şi Anca Mocanu

Prezintă: Florica Ichim
(  critic de teatru, președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu” și redactorul-șef al publicației „Teatru Azi”, cea mai longevivă revistă culturală din România (an de apariție: 1956))
Moderator : Anca Bica

Librăria Semn de Carte

 

Ciulei este astăzi sinonim cu excelenţa în arta regizorală. Într-o carieră de peste 50 de ani, omul de teatru a rămas în conştiinţa publicului ca un creator consecvent în tot ceea ce a realizat – în calitate de regizor, actor, scenograf, director de teatru, profesor şi arhitect – bazându-se pe cultura solidă a profesiei, respectul faţă de tradiţie şi cerinţele contemporanului.

Cartea Ciulei acasă și în lume cuprinde activitatea internaţională a regizorului, scenografului, directorului de teatru şi profesorului Liviu Ciulei. Spectacologie atent concepută, cu referinţe critice, mărturii de creaţie, articole, fotografii, eseuri, interviuri, reportaje, mărturii ale profesioniştilor din peisajul teatral internaţional care l-au întâlnit. Un imens material de documentare şi de cercetare, un volum conceput după rigori teatrologice menit să ofere o imagine completă a artistului. Un omagiu adus unei personalităţi covârşitoare care, prin opera sa a îmbogăţit discret, dar pătrunzător, cultura teatrală a lumii, ceea ce îl face pe Liviu Ciulei parte nu doar din patrimoniul naţional, ci şi din patrimoniul teatral universal.

Ora 18. 00
Teatrul Național Satiricus, Chișinău
“ANGAJARE DE CLOVN”
de Matei Vișniec
Regia: Sandu GRECU
Distribuția: Curagău Mihai, Finiti Sergiu,
Cazacu Valeriu, Cucuruzac Jan, Cornescu Viorel
Durată spectacol: 1h, 45 min.

Preț bilet: 30 lei / 15 lei bilet redus
Teatrul de Vest

 

Farsa tragică “Angajare de clovn” reprezintă unul dintre cele mai reușite (și mai jucate) texte dramatice ale lui Matei Vișniec. A obținui Premiul UNITER pentru “cea mai bună piesă românească a anului 1991”. A cunoscut montări de succes în România (la Teatrul Național din Iași, în 1991, în regia lui Nicolae Scarlat, reprezentație căreia i se decernează Premiul I pentru spectacol și Premiul de regie – ex aequo – la Festivalul internațional de teatru scurt de la Oradea; la Teatrul Levant din București, în regia aceluiași Nicolae Scarlat, în 1992; la Teatrul din Arad, în regia lui Stefan Iordănescu, în 1992 etc.) și în străinătate (în 1992, la Festivalul “Bonner Biennale” din Germania; la Paris, în 1994, cu cei trei clovni Macloina, în regia lui Alexandru Tocilescu, versiunea franceza având titlul Ort mourira jamais; în Elveția, în 1994, la Teatrul Municipal din Konstanz etc.).

Sandu Grecu, reputat regizor bine cunoscut în Republica Moldova și în străinătate, aduce în scenă un spectacol inedit, modern și tradițional în același timp, realizat la cele mai înalte cote de valoare artistică și trăire interpretativă. Tragicomicul absurd este reconvertit la dramatismul cotidian prin tematica și prin universul afectiv, ambele atemporale, general umane, situate dincolo de vreo modă literară anume.

Mesajul filozofic-artistic al celor trei tragici clovni – Peppino (Mihai Curagău, Sergiu Finiti), Nicollo (Valeriu Cazacu), Filippo (Jan Cucuruzac) – este profund emotiv; ei sunt, în același timp, “toata lumea” și “nimeni”. “Oricine poate să fie Peppino. Sunt mii de Peppino. Toata lumea poate sa fie Peppino!”, exclamă, la un moment dat, unul dintre cei trei bufoni bătrâni, veniți să se prezinte la un concurs pentru a fi angajați…

 

 

ora 20.30
Teatrul Nomad , Cluj – Napoca
“Mireasa pentru doi”

După Sławomir Mrożek
Regia: Chris Nedeea

Distribuţia: Angelica Nicoară,
Emanuel Petran, Radu Lărgeanu
Durată spectacol: 1H, 20 min

Preț bilet: 20 lei / 10 lei bilet redus
Sala Lira, Liceul de Artă “SABIN PĂUȚA”

 

Să crezi că eşti profund nefericit, sau doar eşuat pe culmea sterilă a succesului şi să vrei să pui punct la tot circul vieţii, dar să nu poţi, pentru că apare Ea chiar atunci când eşti cu degetul pe trăgaci… e ghinion sau o şansă nesperată?

În orice comedie bună, nimic nu este chiar ceea ce pare. MIREASĂ PENTRU DOI este o astfel de comedie, fiind inspirată de un clasic al teatrului absurd, maestru al umorului negru, a cărei poveste este susţinută de o echipă de actori inspiraţi, clasicizaţi deja în peisajul teatral clujean. Datorită lor, o banală poveste de dragoste devine, în rezumat, întreaga istorie a lumii, jocul seducţiei se suprapune cu însăşi viaţa, reactualizând tot ce părea a fi vechi şi cunoscut.