17 NOIEMBRIE

ora 18.00

ARCUB, București

 “153 DE SECUNDE”

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN și ARCUB și co-produs alături de CNDB.

Poem: Svetlana Cârstean

Regia: Ioana Paun

Scenografia: Cătălin Rulea

Documentare: Laura Ștefănuț, Smaranda Nicolau

Coloana sonoră: Sillyconductor

Compoziție specială: Diana Miron

Mișcare: Andreea David

Performeri: Irina Artenii, Andrei Cătălin, Claudia Chiraș, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Răducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian Voina

Producătoare: Biatrice Cozmolici

Comunicare: Evantia Barca

Voce container: Bogdan Dumitrache

Text epilog: creație colectivă

Artistă asociată: Nicoleta Lefter

Foto afiș: Petruț Călinescu

Grafica: Maria Draghici

DURATĂ SPECTACOL: 1H, 40 MIN.

Preț bilet: 30 lei / 15 lei bilet redus

Teatrul de Vest

 

Un spectacol de teatru care pune în discuție momentul Colectiv din perspectiva unei generații

153 de secunde, născut din întâlniri cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, este scris de Svetlana Cârstean, regizat de Ioana Păun, alături de o echipă de peste 20 de artiști și supraviețuitori.

Ei pun în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale unui moment care a ajuns în profunzimea texturii sociale, mobilizând o mișcare de solidarizare fără precedent, dar și un proces complex de reflecție asupra generației milenialilor.
153 de secunde, atât a durat incendiul din Clubul Colectiv, declanșat în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Un container industrial, construit ca să fie etanș, e vopsit în portocaliu și instalat la intrarea în club. El blochează ieșirea. Apoi, timpul diluează totul. Furia, discursul, intențiile.

Un eseu-performativ care vorbește despre blocajul unei generații care a fost hrănită de imaginația unor adulții care visau la libertate, în timp ce ne controlau până la asfixiere. Acum, copiii revoluției au 30 de ani, e timpul nostru dar nu știm cum să imaginăm schimbarea. După întâlnirile cu unii dintre cei a căror viață a fost transformată definitiv după noaptea incendiului din Colectiv am decis că 153 de secunde va fi nu despre corupție, nici despre sfârșit. Ci despre toate condiționările cu care am crescut. Despre cum scăpăm de ele, împreună”, spune Ioana Păun, regizoarea și inițiatoarea proiectului.

 

ora 20.00  

Simona Măicănescu

PRODUCȚIE: Fundația Doina Levința

adaptare după romanul omonim al Hertei Muller

un spectacol de Simona Măicănescu

realizat cu sprijinul: Sanda Manu, Lars Norén și Cătălin Naum

COSTUM: Doina Levința

MIȘCARE SCENICĂ: Silvia Călin

LIGHT DESIGN/VISUALS: Radu Barbu

SOUND DESIGN: Pompilius Onofrei

DURATA: 1h

Preț bilet20 lei / 10 lei bilet redus

Teatrul de Vest

 

Pui niște biletele în buzunarele de pantaloni destinați “loturilor pentru export” și uite cum îti rătăcești viața prin tramvaie care te duc la interogatorii interminabile…

« La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și la 10 ani de când Hertei Müller i s-a decernat Premiul Nobel, textul își păstrează actualitatea surprinzător. Dramatizarea Simonei Măicănescu vorbește mai mult decât un roman – concentrează într-o picătură de apă dură toate învolburările prozei laureatei Nobel exprimate cu talent pe măsură. Un spectacol care încă stă cu tine după ce ai părăsit sala ». Scrie Carmen Firan  după premiera mondială de la New York care a avut în loc mai 2019.

Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi” vorbește despre fiecare dintre noi, captivi în propria noastră oglindă ca într-un zig-zag obsesiv al minții umane supusă încercărilor vremii și vremurilor….  Este un cuțit subtil, neiertător care ne sfredelește abisurile. Al meu, s-a răsturnat, de ceva vreme, către cer și mi-a adus curajul de a mă ține iarăși dreaptă pe o scenă. Și-acolo, prin fiecare vorbă rostită, voi saluta cu respect orice femeie din lume care a știut să spună NU umilinței, trădării, nimicniciei. Voi îngâna puterea lor de a supraviețui sau de a muri demn. Pentru că în groapa cu lei n-au fost niciodată singure – au rezistat și au sperat datorită  iubitului, a prietenei mereu alături, sau doar a unei rândunele ce țipă din înaltul cerului :  astăzi începe o nouă zi ! (Simona Măicănescu)