15 NOIEMBRIE

Ora 16.00

Vernisajul Expoziției documentare
“Memoria vie a Teatrului de Vest”
Aniversare a 70 de ani de Teatru !

Muzeul Banatului Montan

Teatrul  de Vest organizează în perioada 15-23 noiembrie, festivalul  de teatru “New Wave Theater Festival”, ediția I.

“New Wave Theater Festival” înseamnă 9 zile de festival, 15 spectacole, 2 scene, 80 de artiști, 3 lansări de carte, 1 concert  și o expoziție documentară.

În acest an, Teatrul de Vest sărbătorește saptezeci de ani de existență ca instituție culturală . Cu acestă ocazie pe întreaga durată a festivalului va fi deschisă expoziția documentară  “ Memoria vie a Teatrului de Vest”, unde spectatorii se vor putea întoarce în timp, parcurgând și recompunând prin documente, fotografii, costume și proiecții, istoria Teatrului de Vest. Expoziție va avea loc la Muzeul Banatului Montan în data de 15 noiembrie ora 16.00 .

Expoziția este realizată de Mihaela Panainte (regizor), Florica Zamfira (scenograf),  Ion Bobeică (scenograf).

Evenimentul este organizat de Teatrul de Vest în colaborare cu Muzeul Banatului, în deschiderea Festivalului New Wave Theater Festival, Ediția I.
Vă așteptăm cu drag!
Echipa Teatrului de Vest

Foto: Ovid Teodoriu

________________________________________________

 

 

Întemeierea unui teatru profesionist viabil la Reşiţa se susține pe cel puţin două argumente importante:

În primul rând, pe cofiguraţia generală a oraşului la sfârşitul anilor 40, când Reşiţa număra (în 1948), conform statisticilor oficiale, 24.864 locuitori (iar după alte surse în 1949, 37.000), care reprezenta o aşezare orăşenească de talie mijlocie (faţă de peisajul urban naţional la momentul respectiv), dar cu şanse de dezvoltare rapidă, cum au confirmat, de altfel, anii ce au urmat. În acest sens, pe baza materială tradiţională, treptat îmbunătăţită, creşte și diversifică producţia industrială, înregistrează o sensibilă dezvoltare urbană (în 1968, devine capitală de judeţ cu statut de municipiu, având la recensământul din 1992 circa 92.500 locuitori).

Citiți continuarea istoricului Teatrului de Vest Reșița aici

 

 

 

 

Ora 19.00

Teatrul de Vest Reșița

“Scene Bizare după Urmuz”
Dramatizare de: Mihaela Panainte

Distribuția:
Bona Rusalina Adelina,
Camelia Ghinea,
Florin Ibrași,
Marius Tudor,
Robert Danci,
Sorin Fruntelată

Univers sonor: Tibor Cári
Grafică video: Sebastian Hamburger
Scenografie: Erika Csegöldi
Regie: Mihaela Panainte
LightDesign: Lucian Moga
Coregrafie: Lavinia Urcan
Regie tehnică: Ilie Stănescu

Durată spectacol: 1h

Preț bilet: 20 lei / 10 lei bilet redus

Teatrul de Vest Reșița

 

Scenariul dramatic Scene Bizare are la bază volumul în proză al lui Urmuz “Pagini Bizare” .

“Mereu am fost atrasă de universul absurdului, de această alienare care îl pândește pe omul modern în spațiul tot mai accidentat dintre cuvânt și sens. La Urmuz, cuvântul nu pretinde necesitatea logicii și sensului. Decorticat de această pretenție, care fundamentează iluzia comunicării, cuvântul devine o materie fluidă pentru spațiul imaginar. Prin Urmuz am redescoperit comicul. Personajele lui sunt ființe inconsiștente, periferice, transformate uneori de autor într-o aglomerare de obiecte. Ele sunt condamnate la o o existenţă maşinală care respiră acelaşi aer putred, ca eroii beckettieni sau ca personajele ionesciene.

Partea cu adevărat dificilă a fost să transpun muzica textului urmuzian în dialog.

Lumea în care trăim este o lume urmuziană prin excelenţă, iar atunci când spun urmuziană, vreau să spun că este violentă prin excelenţă. Cruzimea din scrierile lui Urmuz este cruzimea cu care ne întâlnim deseori. Urmuz este, în mod surprinzător, contemporanul nostru.”

Mihaela Panainte

Pentru mai multe detalii despre spectacol accesați: http://teatruldevestresita-cs.ro/scene-bizare-dupa-urmuz/